Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DSÖ: Koronavirüs salgını kadına yönelik şiddeti artırdı, dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayımladığı rapora göre, dünya genelinde kadınların üçte biri, hayatlarının herhangi bir döneminde fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Kadına yönelik şiddet her ülkede ve kültürde endemiktir. Şiddet ortamı koronavirüs salgını ile daha da kötüleşmiştir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen kadına yönelik şiddet raporunun detayları dün (9 Mart) kamuoyu ile paylaşıldı. Çalışma, 2000 yılından 2018 yılına kadar olan verilere dayanarak kadına yönelik şiddetin yaygınlığına ilişkin günümüze dek yapılan en büyük araştırmanın verilerini sunuyor. 

https://twitter.com/DrTedros/status/1369350174703763463?s=20

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği toplantıda, raporun 158 ülkeden 15 yaş üstü kadın ve kız çocuklarının verilerinden derlendiğini açıkladı. Dünya genelinde her üç kadından birinin – yaklaşık 736 milyon kadın – fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilen raporda, kadınlara en çok partnerlerinin şiddet uyguladığı vurgulanıyor. Raporda, partnerlerinin şiddetine maruz kalan kadınların sayısı ise 641 milyon olarak belirtiliyor.

DSÖ’nün verilerine göre şiddete maruz kalan kadınlarının oranının en fazla olduğu ülkelerin sıralaması ise şu şekilde: Güney Asya, Sahra Çölü’nün altındaki Afrika ülkeleri ve Okyanusya. Bu bölgelerde kadına yönelik şiddetin oranı yüzde 50’yi aşarken, Avrupa ile Orta ve Doğu Asya ülkelerinde bu oran yüzde 20’lere düşüyor.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, herkesin eğitime ve istihdam piyasasına eşit bir şekilde ulaşması ve kadınlara küresel çapta acil yardım hizmetleri verilmesi gerektiğini vurgulayan Ghebreyesus, “Sistemik ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin ele alınması, eğitime ve güvenli çalışmaya erişimin sağlanması ve ayrımcı cinsiyet normlarının ve kurumlarının değiştirilmesi gerekir” dedi. 

Koronavirüs salgını ile kadına yönelik şiddetin arttığını söyleyen ve kadına yönelik şiddetin aşı ile durdurulamayacağını belirten Ghebreyesus, “Kadınlara yönelik şiddet her ülkede ve kültürde endemiktir, milyonlarca kadına ve ailelerine zarar verir ve koronavirüs salgını ile daha da kötüleşmiştir” dedi. 

Ghebreyesus, ülkelerden kadına yönelik şiddetle her türlü şekilde mücadele etmek için yasalarını düzenlemelerini, eğitim vermelerini ve veri toplayıp rapor yayınlamalarını istedi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.