Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Rusya’dan Sputnik V aşılarını “Rus ruletine” benzeten Avrupa İlaç Ajansı Başkanı’na tepki, Alaska’da 16 yaş ve üstü gençlere aşı yapılması onaylandı

Toplam vaka sayısının üç milyonu geçtiği İtalya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 100 bini geçti. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Başkanı Hoche’nin Sputnik V aşısını “Rus ruletine” benzetmesinin ardından Moskova özür bekliyor. ABD’nin Alaska eyaleti, 16 yaş ve üzeri kişilere aşı yapılmasına izin veren ilk eyalet oldu. İngiltere, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in “aşı ihracat yasağı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.  

İtalya’da koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 100 bini aştı 

İtalya’da salı günü (9 Mart) açıklanan son rakamlara göre 300’den fazla kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece ülkede virüse bağlı toplam can kaybı sayısı 100 bini geçti.

Koronavirüsün dünyayı etkisi altına aldığı 2020 bahar aylarında salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’da, son günlerde 20 binin üzerine çıkan vaka sayılarının arkasındaki en önemli faktörün yeni virüs varyantları olduğu düşünülüyor.

İtalya hükümeti, ülke genelinde yeni kısıtlamalar getirmeyi planlarken İtalya Başbakanı Mario Draghi, pazartesi günü (9 Mart) yaptığı açıklamada, “Salgının üzerinden bir yıl geçtikten sonra böyle bir tabloyla karşı karşıya kalacağımızı asla düşünmedik” ifadelerini kullanmıştı. 

New York Times gazetesinin veri tabanına göre İtalya, virüs kaynaklı 100 bini aşkın ölümle dünyada en çok ölümün olduğu altıncı ülke konumunda yer alıyor.

Ülke aşıların dağıtımında yaşanan sıkıntılar nedeniyle aşılama programının gerisinde kalırken şu ana kadar nüfusunun yalnızca yüzde 6,2’sini aşılayabildi.

İtalya hükümeti, geçen hafta 250 bin doz AstraZeneca aşısının Avustralya’ya ihracatını engellemişti ve İtalya’nın Corriere Della Sera gazetesinde yer alan habere göre ise bir İtalyan şirketi, yaz aylarında, Rusya’da üretilen Sputnik V aşısını İtalya’da da üretmeye başlayacak.  

Rusya’dan Sputnik V aşılarını “Rus ruletine” benzeten EMA Başkanı’na tepki

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Başkanı Christa Wirthumer-Hoche, Rus yapımı Sputnik V’ aşısının “etkin ve güvenilir olup olmadığının bilinmediğini gerekçesiyle aşıdan toplu sipariş veren bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerini eleştirdi.

Hoche’nin sözlerine Moskova’dan tepki gecikmedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Hoche’nin sözleri için “üzücü ve uygunsuz” yorumunu yaparken Rusya’da Sputnik V’yi üreten Gamaleya Salgın Hastalıklar Enstitütüsü’nün Twitter hesabından yapılan açıklamada, “EMA Başkanı Christa Wirthumer-Hoche’nin Sputnik V aşısından sipariş veren AB ülkelerini doğrudan hedef alarak olumsuz yorumda bulunması sebebiyle özür bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AB üyesi üç ülke Macaristan, Çekya ve Slovakya Sputnik V aşısı için acil kullanım onayı vermiş ve aşının toplu siparişi için Rusya ile görüşmelerini sıklaştırmıştı.

İngiltere’den AB Konseyi Başkanı Michel’in “aşı ihracatı yasağı” iddiasına yalanlama 

AB Konsey Başkanı Charles Michel’in İngiltere ve ABD’nin kendi topraklarında ürettikleri aşıların ihracatını yasakladığını öne süren açıklamasının ardından Michel’e mektupla cevap veren İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “İddialar tamamen yanlış” dedi. Aşıların küresel dağıtımına başlanmasından bu yana AB ve İngiltere ikinci kez aşılar konusunda karşı karşıya geldi. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da bugün (10 Mart) Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada Michel’in iddialarını yalanlayarak “Tek bir dozun ihracatını yasaklamadık. Salgın, küresel sağlık için yürüttüğümüz savaşta bizi aynı tarafa koydu. Aşı milliyetçiliğinin her türlüsüne karşıyız” açıklamasında bulundu

Avrupa Birliği (AB), 2021’in ocak ayında, 1 Ocak’ta tamamlanan Brexit sürecinin hemen sonrasında Birleşik Krallık ülkelerinden Kuzey İrlanda’ya aşı ithalatını askıya alma tehdidinde bulunmuştu.  

Aşılamaya aralık ayının sonunda başlayan AB, EMA tarafından acil kullanım onayı verilen Pfizer-BioNTech, Moderna ve Oxford-AstraZeneca aşılarının üretiminde ve dağıtımında kapsamlı sorunlar yaşıyor. Pfizer-BioNTech aşısının Avrupa’daki dağıtımı, aşıların Belçika’daki üretim tesisinde devam eden “kapasite artırma” çalışmaları nedeniyle yavaşlarken Moderna aşısının dağıtımında da çeşitli sorunlar var. Oxford-AstraZeneca aşısı da Belçika ve Hollanda’daki üretim tesislerinde yaşanan sorunlar nedeniyle şimdiye kadar planlanandan daha az sayıda teslimat yapabildi. 

Aşılama programına erken başlayan İngiltere ise şu ana kadar 22 milyon 500 bin vatandaşını aşıladı.

ABD’de 16 yaş ve üzerindeki herkese aşı yapacak ilk eyalet Alaska oldu 

ABD’nin Alaska eyaletinde vali Mike Dunleavy, salı günü (9 Mart) yaptığı açıklamada, eyaletin aşı programındaki öncelikler kapsamında yaş sınırının düşürüldüğünü ve eyalet genelinde yaşayan 16 yaş ve üzerindeki tüm bireylerin aşılanacağını söyledi.

Dunleavy, 16 yaş ve üstü bireylere Pfizer-BioNTech aşısının yapılacağını, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan diğer aşılar olan Johnson&Johnson ve Moderna aşılarının ise 18 yaş ve üstü kişiler için kullanılacağını belirtti. 

Alaska eyaletinin sağlık yetkilisi Adam Crum da konu hakkında yaptığı açıklamada “Alaskalıların aşı uygunluğu ve kriterleri hakkındaki tüm soruların cevapları bugün verildi. Basitçe anlatmak gerekirse tüm Alaskalılar aşı olmaya hak kazandı” dedi. 

New York Times veri tabanına göre Alaska şimdiye kadar eyalet nüfusunun yüzde 16’sını aşıladı .

ABD genelinde aşı programı hızla devam ederken dün ülke genelinde 2,15 milyon doz aşı yapıldığı açıklandı. 

New York Valisi Andrew M. Cuomo ise aynı gün yaptığı açıklamada, 10 Mart Çarşamba günü itibariyle eyalette 60 yaş ve üstü herkesin aşılanmaya başlanacağını söyledi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.