Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Otomobil üreticisi KIA, “yangın tehlikesi” sebebiyle Sportage ve Cadenza model araçlarını geri çağırıyor

ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA), salı günü (9 Mart) yayınladığı tüketici raporunda, Güney Koreli otomobil üreticisi KIA tarafından üretilen 380 bin Sportage ve Cadenza model aracın “yangın riski” taşıdığı ve bu araçların “kapalı garajlara veya evlerin yakınlarına park edilmemesi” konusunda uyardı.

ABD Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı NHTSA tarafından yapılan açıklamada, 2017 ve 2021 yılları arasında üretilen KIA marka Sportage ve Cadenza model araçlarda elektronik bileşenlerin kısa devre yapabileceği ve bu durumun araçların motor bölmelerinde yangın çıkmasına sebep olabileceği belirtilerek yaklaşık 380 bin aracın bir an önce iade edilmesi gerektiği belirtildi.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre, KIA’nın 24 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa sürdüğü Sportage ve 38 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa sürdüğü Cadenza modellerinin “cruise control” (akıllı seyir kontrolü) ile donatılmamış modeller oldukları belirtilirken yetkililer, araç sahiplerinin araçlarını kendilerine en yakın KIA bayilerine iade edebileceklerini aktardı.

NHTSA tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Sportage model araçlarda bulunan elektrik bağlantı kutusundaki sigortaların değiştirilebileceği ve hidrolik elektronik kontrol ünitesi yazılımının güncellenerek sorunun giderilebileceği aktarıldı. Cadenza model araçlarda ise elektrik sigortası kitlerinin değiştirilmesiyle mevcut sorunun düzeltilebileceği belirtildi.

KIA tarafından konu hakkında yapılan açıklamada ise tüketicilere iade konusunda kolaylık sağlanacağı duyurulurken belirtilen model araç sahiplerinin sürüş esnasında “yanma veya erime kokusunu” alabilecekleri ve “motor bölmesinde duman” görebilecekleri aktarıldı.  

The Associated Press’e göre, KIA’nın araçlarını geri çağırma kararı, NHTSA’nın Güney Koreli KIA ve Hyundai tarafından üretilen bazı araçlarda oluşan motor yangınlarıyla ilgili başlattığı soruşturmanın ardından geldi.  

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.