Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ve Çin’den, Ay’ın yörüngesine ortak uzay istasyonu projesi: “İlgili tüm ülkelere ve uluslararası ortaklara açık”

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ile ortak olarak Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu kurulması ile ilgili mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. 

Rusya ve Çin, Ay’da ortak bir uzay istasyonu kurmayı planladıklarını kamuoyu ile paylaştı. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan açıklamada, “Roscosmos Genel Müdürü Dimitri Rogozin ve Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) Başkanı Zhang Kejian, Rusya ve Çin hükümetleri adına Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu’nun kurulması için iki ülke arasında işbirliği yapılmasını öngören bir mutabakat zaptı imzaladı” denildi. Kurulacak uzay istasyonunun Ay’ın yüzeyinde veya yörüngesinde olması bekleniyor.

CNSA, ortak bir uzay istasyonu kurma projesinin Çin’in bugüne kadarki en büyük uluslararası uzay işbirliği projesi olacağını söyledi ve projenin ilgili tüm ülkelere ve uluslararası ortaklara açık olduğunu belirtti.

Devletler uzay yarışında ne durumda?

Bu yıl Rusya, mürettebatlı ilk uzay uçuşunun 60’ıncı yıldönümünü kutluyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) zamanında Rusya, Yuri Gagarin’i, 1961 yılının nisan ayında uzaya göndermiş ve Gagarin’i iki yıl sonra uzaya giden ilk kadın Valentina Tereshkova izlemişti. 

Yuri Gagarin
Valentina Tereshkova

Amerikan Uzay Ajansı (NASA) ise, ilk mürettebatlı uzay uçuşunu Rusya’dan bir ay sonra başlattı ve Alan Shepard’ı Mercury-Redstone 3 ile göndermişti. 

Çin ise geçtiğimiz yıl şu anda Mars’ın yörüngesinde bulunan Tianwen-1 keşif aracını fırlattı ve Aralık 2020’de Ay’dan kaya ve toprak örneklerini Dünya’ya getirdi.  

Uzay yolculuğunun öncülerinden olan Moskova, son yıllarda, uzay keşiflerinde finansal eksikliklerden ötürü Vaşington ve Pekin’in gölgesinde kaldı. Rusya’nın son dönemlerdeki en büyük atılımı, 1 Ekim 2021 tarihinde Ay’a göndereceği ilk modern araç olan Luna. 

Roscosmos Başkanı Dimitri Rogozin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Luna’nın Ay’a fırlatma törenine CNSA Başkanı Zhang Kejian’ı da davet etti. Luna, 1976 yılından beri Rusya tarafından Ay’a gönderilecek olan ilk modern araç olma ünvanını taşıyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.