Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’in yeni başkanı “fiyat istatistikleri” ve “işgücü piyasası” danışma kurullarının görevine son verdi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararı ile asaleten atanan yeni başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, kurumun şubat ayı başında kurduğu “Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu” ile “İşgücü Piyasası Danışma Kurulu”nun görevine “başkanlık kararı” ile son verdi. Karar, kurulların TÜİK dışındaki üyelerine telefonla iletildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2 Şubat 2021’de “Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu”, 8 Şubat 2021’de de “İşgücü Piyasası Danışma Kurulu” oluşturulduğunu duyurmuştu. “Fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlar ile TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacı” ile oluşturulduğu belirtilen Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nda, o tarihte TÜİK Başkan Yardımcısı olan, ardından vekaleten başkanlığa getirilen ama bu koltukta 15 gün oturabilen Ahmet Kürşad Dosdoğru, TÜİK Yöntem Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Özlem Yiğit, TÜİK Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı Dr. Cem Bağ, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Ozan Bakış, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ekonomi İzleme Merkezi Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, TED Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jülide Yıldırım Öcal, Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak ile Merkez Bankasından Genel Müdür Çağrı Sarıkaya ve Kıdemli Ekonomist Fethi Öğünç bulunuyordu.

İşgücü Piyasası Danışma Kurulu ise “uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurma vizyonu ile Türkiye İstatistik Sistemi’ndeki tüm verilerin karşılaştırılabilirliğini, tutarlılığını temin etmek ve üretilen tüm verilerin entegrasyonunu sağlamak amacıyla” kurulmuştu. Kurulda, yine o tarihte TÜİK Başkan Yardımcısı olan Ahmet Kürşad Dosdoğru, TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Tülay Korkmaz, TÜİK Kısa Dönemli İş İstatistikleri Daire Başkanı Abdullah Yüksel, TÜİK İşgücü ve Yaşam Koşulları Daire Başkanı Dr. Levent Ahi, TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye Ekonomi Kurumu’ndan (TEK) Prof. Dr. Yılmaz Kılıçaslan, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktör Yardımcısı Doç. Dr. Gökçe Uysal, TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Araştırmacısı Dr. Pınar Kaynak, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Ankara Ofisi Araştırma Uzmanı Dr. Luis Pinedo Caro, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Levent, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meltem Dayıoğlu Tayfur, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. İnsan Tunalı yer alıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.