Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılanlara “ritme göre hareket etmekten” gözaltı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da düzenlenen 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan biri çocuk 13 kişi “‘Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor’ ve ‘Zıpla zıpla zıplayamayan Tayyiptir’ şeklinde atılan slogan ritmine göre hareket ettikleri” gerekçesiyle, cumhurbaşkanına hakaret suçlaması yöneltilerek gözaltına alındı. Avukat Meriç Eyüboğlu “On binlerce kadının katıldığı Feminist Gece Yürüyüşü’nden bu kadar kişinin seçilmesine bir mana vermek mümkün değil” dedi.

8 Mart’ta Sıraselviler’de on binlerce kadın 19. Feminist Gece Yürüyüşü için toplanmıştı. Yürüyüşe katılan 12 kişinin gece saatlerinde evlerinden gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. Medyascope’a konuşan avukat Meriç Eyüboğlu 18 kişi hakkında gözaltı listesi olduğunu, 12 kişinin evlerinden gözaltına alınarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü söyledi. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, gözaltına alınan kişilerin ifadeleri alınmaya başlandı.

İstanbul Valiliği: “18 şüpheliden, biri yaşı küçük 13 kişi yakalandı”

Konuya ilişkin İstanbul Valiliği’nden açıklama geldi. Bugün (11 Mart) saat 10:30’da yapılan açıklamada, “eylemde slogan atan gruba ait görüntülerin incelendiği”, “18 şüpheliden biri yaşı küçük 13 kişinin yakalandığı” söylendi. Açıklamanın tamamı:

“Beyoğlu ilçemizde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle çeşitli gruplarca ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ adı altında yapılan eylem sonrasında slogan atan gruba ait görüntüler incelenmiştir.

Konuya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 10.03.2021 tarihinde düzenlenen operasyonda açık kimlikleri tespit edilen (18) şüpheli şahıstan (1) yaşı küçük şahıs olmak üzere, toplam (13) şüpheli şahıs 10.03.2021 tarihinde yakalanmıştır. Konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir.”

Av. Eyüboğlu: “Suçumuz slogan ritmine göre hareket etmek”

Eyüboğlu, gözaltındakilere yöneltilen suçlamaları şöyle aktardı:

Suçlama 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve cumhurbaşkanına hakaret. Feminist gece yürüyüşleri 19 yıldır açık çağrı ile ‘bu yıl ben de bir ucundan tutayım’ diyen, feministler  tarafından örgütleniyor. Başından sonuna dek kolektif bir emek söz konusu. Bu yılki hazırlıklarda aynı perspektifle geçekleşti. On binlerce kadının katıldığı Feminist Gece Yürüyüşü’nden sadece 12 kişinin seçilmesine bir mana vermek mümkün değil. Hepimiz oradaydık. Orada atılan sloganları hepimiz attık.

“Emniyette incelediğimiz tutanaklarda çok kalabalık olduğumuz ve hepimizde maske olduğu, kimin hangi sloganı attığı tespit edilemeyeceği için ‘kişinin grup ile birlikte bir düzen içerisinde hareket ettiği ve Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor, zıpla zıpla zıplayamayan Tayyiptir şeklinde slogan atan grup içerisinde olup atılan slogan ritmine göre hareket ettiği görülmektedir’ yazıyor.

“Suçumuz kısacası 19. Feminist Gece Yürüyüşü’nde slogan ritmine göre hareket etmek, dans etmek, tempo tutmak diye özetlenebilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.