Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, saldırıya uğrayan gazeteci ve siyasetçiler ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, son dönemde artan gazetecilere ve siyasetçilere yönelik saldırılar ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Tanrıkulu önergesinde, Türkiye’nin gazetecilik mesleği bakımından günden güne tehlikeli bir hal aldığını belirtti.

Sezgin Tanrıkulu tarafından verilen araştırma önergesinde, kamuoyunun son dönemde hem gazetecilere hem de siyasetçilere yönelik gerçekleşen saldırılarla sarsıldığını belirterek, bugüne kadar saldırıya uğrayan gazeteciler ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Yapılan saldırıların akabinde ya olayın faili meçhul kalması ya da saldırganların serbest bırakılması ile öne çıkan cezasızlık politikasının AKP hükümetleri ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminde muhalif görülenleri sindirmeye yönelik gözdağı niteliğinde gerçekleştirildiği iddialarını gündeme getirdiği belirtilen önergede şöyle denildi:

“Bahsi geçen gazetecilere ve siyasetçilere yönelik saldırıların kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilerek, saldırıda bulunanlara dönük bir yasal süreç başlatılmışsa, yasal sürecin akıbeti ile ilgili olarak kamuoyu da bilgilendirilmelidir. Gazetecilerin ve siyasetçilerin hedef olarak seçilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından önlem alınıp alınmadığına dair sorular gündeme gelmiştir. Son 18 yılda saldırıya uğrayan gazetecilerden ve siyasetçilerden kaçının faillerinin yakalandığı ve bahse konu failler hakkında ne tür yasal işlemler yapıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca yine son 18 yılda kaç gazetecinin öldürüldüğü ve faillerinin yakalanıp yakalanmadığı ve öldürülen gazetecilerden kaçının failinin meçhul kaldığı da izaha muhtaçtır”.

Tanrıkulu önergesinde, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından hazırlanan 2020 yılı Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer aldığını da hatırlattı. Türkiye’de gazetecilerin cezaevine girmekte ve on bine yakın gazetecinin, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) siyasi operasyonları sonucu işsiz bırakılmış durumda olduğu belirtilen araştırma önergesinde, “Yüzlerce basın kuruluşunun kapatıldığı bir ortamda, iktidar yanlısı yayın yapmayan tüm gazeteciler yoğun bir baskı ve sansür ortamında olup ayrıca saldırıya uğramaktadır. Gazetecilere ve siyasetçilere yönelik saldırıların kimler tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi, saldırıda bulunanlara dönük yasal süreç başlatılması ve bundan sonra benzer olayların yaşanmaması adına gerekli her türlü önlemin ivedi alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü ‘nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.