Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son iki yılda 50’nin üzerinde gazeteci saldırıya uğradı

Gazeteci Levent Gültekin, dün (8 Mart) programa katılmak için gittiği Halk TV’nin binasının önünde 20-25 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. İstanbul Bakırköy’de Gültekin’ine yapılan saldırı, akıllara son dönemde gazeteci ve siyasetçilere yönelik benzer saldırıları getirdi.

Gazeteci Levent Gültekin, 8 Mart Pazartesi akşamı bir programa katılmak üzere gittiği Halk TV’nin İstanbul Bakırköy’de bulunan binası önünde 20-25 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Gültekin, saldırının ardından “Devlet bu tür eşkıyalara bir disiplin vermek için vardır ama ne yazık ki izliyor” dedi. Bakırköy Başsavcılığı saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

Gültekin ayrıca şu açıklamayı yaptı: “MHP’lilere şunu soruyorum: Doğru yaptıysanız ülke niye bu halde? Kim ülkeyi bu hale getirdi? Niye çocuklarımız birbirini öldürüyor? Bunun sorumlusu kim dedim, değil mi? Ders almamız lazım dedim, ders alalım ki aynı yanlışları sürdürmeyelim. Tayyip Erdoğan’ı niye eleştiriyoruz; inancı siyasetin malzemesi yaptığı için, biz ve onlar ayrımı yaptığı için eleştirmiyor muyuz? Sevgili MHP’ye gönül verenler, yaptığınız siyasette Türkiye kaybetti. Niye bundan rahatsız değilsiniz?”

Millyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, daha önce Twitter hesabından Gültekin’i hedef göstermiş ve şunları söylemişti: “Levent Gültekin adındaki azınlık ırkçısı gazeteci ve yazar taslağı, açıkça ilan edemediği bölücülük ve Türk düşmanlığını, duçar olduğu MHP nevrozu üzerinden teşhire çalışıyor. Hangi mahfillere hizmet ettiği belirsiz bu müstemleke tipi sözde gazeteci; Türkiye gerçeklerinden uzakta, vicdanını hapsettiği bir sırça köşkte, amansız psikolojik ihtilaçlar içinde kendini paralıyor. Levent Gültekin, kendine gazeteci ve yazar süsü veren medya şarlatanlarıyla fikir dolandırıcılarına pek manidar bir örnek… Bu hasta herifi adam sanıp programlarında yer veren TV kanalları da kendi ufuksuzluklarını ele veriyor.” 

İki yılda en az 50 gazeteci saldırıya uğradı

Gültekin’e yapılan saldırı, gazeteci ve siyasilere yapılan benzer saldırıları akıllara getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in paylaştığı sayılara göre, 2019 yılında en az 34, 2020 yılında en az 17 gazeteci saldırıya uğradı. 2019 yılında saldırıya uğrayan gazetecilerden bazıları Sabahattin Önkibar, Ahmet Takan, Yavuz Selim Demirağ, Murat İde’ydi.

Sabahattin Önkibar

Sabahattin Önkibar, Ankara’da evinin önünde üç kişinin saldırısına uğramış ve yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı. Önkibar, saldırıya uğramadan kısa bir süre önce MHP lideri Devlet Bahçeli’yi eleştirmişti. Önkibar’a bu saldırıdan önce de İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda saldırı düzenlenmişti.

İddianame dahi yok

Yavuz Selim Demirağ ise 11 Mayıs 2019 tarihinde evinin önünde saldırıya uğradı. Daha önce de Demirağ’ın posta kutusuna kurşun bırakılmıştı. Saldırı sonrasında Demirağ yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Demirağ’a yapılan saldırının araştırılmasını talep eden İYİ Parti’nin Meclis’te verdiği soru önergesi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedilmişti. Demirağ, davayla ilgili “Daha iddianame dahi ortada yok. Savcılar hakkında da suç duyurusunda bulundum. Bakan emriyle serbest kaldılar. Beni ifademi almak için dahi çağırmadılar. Böyle olunca da saldıranlar ‘kahraman’ edasıyla geziniyor. Bunlara böyle cesaret veriyorlar” diye konuşmuştu.

Yavuz Selim Demirağ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in basın danışmanı, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat İde’ye ise 28 Aralık 2019’da evinin önünde saldırı girişiminde bulunulmuş, İde ruhsatlı silahıyla havaya ateş açarak saldırganları uzaklaştırmıştı. Olay hakkında açılan soruşturmada tutuklanan olmamıştı. İde, saldırıdan önce Yeniçağ Gazetesi’ndeki köşesinde “Devlet Bey, ben yoruldum!” başlıklı bir yazı kaleme alarak MHP lideri Devlet Bahçeli’yi eleştirmişti. 

Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Takan da 26 Kasım 2019’da akşam saatlerinde Ankara’nın Dikmen semtindeki evinin önünde beyzbol sopalı bir kişi tarafından saldırıya uğradı. Saldırıya dair hiçbir dava açılmadı. Takan da diğer gazeteciler gibi Devlet Bahçeli hakkında bir yazı kaleme almış ve “Devlet Bahçeli, aralık ayı sonunda genel başkanlığı bırakacak, aktif siyaseti terk edecek. MHP’nin başına yeni bir isim gelecek” demişti. MHP’den bu yazıya sert bir yanıt gelirken MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Ahmet Takan için, “Kiralık kalemini bu sefer, MHP’de genel başkan değişikliği hevesine düşenlerin ekmeğine yağ sürmek amacıyla kullanmaktadır. Ahmet Takan gibileri takacak kimse de yoktur” demişti. 

Sonar Araştırma şirketinin sahibi Hakan Bayrakçı da 1 Ağustos 2019’da saldırıya uğramış, saldırı sonrası katıldığı bir televizyon programında, “Devlet Bahçeli’nin yardımcısı Semih Yalçın’ı bağladılar. O beni çok sert eleştirdi, ben de onu eleştirdim. Herkes eleştirdi orada kendisini bir tek ben konuşunca kabahat oldu” ifadelerini kullanmıştı.

2019 yılında ayrıca , aralarında Elazığ ve Diyarbakır’daki yerel gazetecilerin de bulunduğu toplam 17 gazeteci, yaptıkları haber ve yorumlar nedeniyle darp edildi ya da tehdit edildi.

“Konuştuklarına dikkat et” tehditleri

2021 yılında ise KRT TV programcısı Av. Afşin Hatipoğlu ve Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu, 15 Ocak’ta sokak ortasında saldırıya uğradı. Uğuroğlu’na saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan dört kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Akşam üzeri evine girmek üzereyken maskeli kişilerce saldırıya uğradığını söyleyen Hatipoğlu ise “Şükürler olsun, sağlık durumum iyi, evimde dinleniyorum. Gerekli şikayetleri yaptım, hukuki süreci takip ediyorum. Türkiye’de yaşadığımı hatırlatan saldırganların kimler olduğunu ise merak ediyorum” demişti. Hatipoğlu, saldırganların kendisini “Konuştuklarına dikkat et” diyerek tehdit ettiklerini açıklamıştı.

Orhan Uğuroğlu

Aksaray’da Anadolu’nun Sesi Gazetesi Haber Koordinatörü İzzet Tınmaz, Aydın’da ise gazeteciler Murat Uçkaç ve Kıymet Sarıyıldız 2021 yılında saldırıya uğrayan diğer gazeteciler.

Siyasetçiler de saldırıya uğruyor

Gazetecilerin yanı sıra siyasetçiler de bu dönemde saldırıya uğradılar. En son Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ saldırganların hedefi olmuş, 15 Ocak’ta evinden çıkıp aracına bineceği esnada sopalı ve silahlı beş kişinin saldırısına uğramıştı. 

Selçuk Özdağ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Twitter üzerinden yaşadığı polemikten sonra 31 Ağustos 2020’de İstanbul Kadıköy’de dört kişilik bir grubun saldırısına uğramış, Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün‘ün ise Sakarya’daki evi kurşunlanmıştı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da iki yıl önce, 21 Nisan 2019’da Ankara-Çubuk’ta katıldığı bir askerin cenaze töreninde bir grubun yumruklu saldırısına uğramıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.