Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Gültekin’e “cumhurbaşkanına hakaret”ten ceza: “Eleştirileri hakaret saymak, yargının bağımsızlıktan ne kadar uzaklaştığının göstergesi”

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılanan gazeteci Levent Gültekin’e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı. Cezayı Medyascope’a değerlendiren Gültekin, “Eleştirilere tahammül edememek, eleştirileri hakaret diye görmek, iktidarın dar görüşlülüğünün ve yargının bağımsızlıktan ne kadar uzaklaştığının bir göstergesi” dedi.

Halk TV’de katıldığı bir programda (27 Eylül 2022) söylediği sözler nedeniyle hakkında “cumhurbaşkanına hakaret”ten dava açılan gazeteci Levent Gültekin’e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Aldığı cezayı sosyal medya hesabı X’ten paylaşan Gültekin, “Sağlık olsun bakalım” dedi.

Medyascope‘a konuşan Levent Gültekin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Mersin’de 26 Eylül 2022’de polisevine saldırı düzenlenmesi üzerinden muhalefete yüklenmesini eleştirdiği için kendisine dava açıldığını aktardı.

Gültekin, o dönem, iktidarın muhalefeti terörle işbirliği yapmakla suçladığını söyleyerek programdaki açıklamalarını anlattı:

“Ben de terörün temel amacının toplumda bir ayrışma yaratmak olduğunu, hem cumhurbaşkanının hem de iktidar mensuplarının bu tip davranışlarla terörün amacına hizmet ettiğini, toplumdaki ayrışmayı  derinleştirdiğini, bir cumhurbaşkanına bunu yakıştıramadığımı eğer bölücülük diye ayrımcılık diye bir suçlama olacaksa buna da ne yazık ki bu iktidar mensupları ve cumhurbaşkanı yapıyor diye bir konuşma yapmıştım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu teröristlerin hangisinin izini takip ederseniz edin ucu ya HDP ya CHP’nin gazeteci, siyasetçi diye sahip çıktığı kesimlere çıkar” açıklamasına “bölücülük” yorumunda bulunmasının “hakaret” sayıldığını vurgulayan Gültekin, “Türkiye’de zaten hukukun yok olduğunu, uzun zamandır hepimiz söylüyoruz. Türkiye’de bağımsız bir yargıdan bahsetmek neredeyse imkan dahilinde değil” dedi.

“Benim sorumluluğum cumhurbaşkanını eleştirmek”

Gültekin şöyle devam etti:

“Burada eleştirilere tahammül edememek, eleştirileri hakaret diye görmek, iktidarın dar görüşlülüğünün ve yargının bağımsızlıktan ne kadar uzaklaştığının bir göstergesi. Benim sorumluluğum cumhurbaşkanını eleştirmek, yaptığı yanlışları dile getirmek, toplumun dikkatini cumhurbaşkanının yanlışlıklarına çekmektir.”  

Üstlendiği işin sorumluluğu gereği bu eleştirileri yaptığına dikkat çeken Gültekin, “İktidar eleştirileri bile suç kabul eder duruma vardı. Eleştiriler tabii ki zaman zaman sert olabilir, sert olduğunun ben de farkındayım ama olayların kedisi de yeterince sert” dedi.

“Kimseye hakaret etmedim”

Gültekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üslubunun çok daha sert olduğunu söyledi, “Toplumun yarısına sıklıkla hakaret eden bir cumhurbaşkanı da doğal olarak sert bir eleştiriyi de hak etmiş oluyor. Genel olarak kimseye hakaret etmem, cumhurbaşkanı da hiç etmedim. Kimseye de etmem çünkü kendi sözlerimi, düşüncelerimi kelimelerle dile dökebilecek bir durumdayım” diye konuştu.

Mersin’deki saldırı

Mersin’in merkez Mezitli ilçesine bağlı Tece Mahallesi’ndeki polisevine 26 Eylül 2022 gecesi saldırı düzenlendi. Saldırıda polis memuru Sedat Gezer yaşamını yitirdi, biri polis dört kişi de yaralandı. İki saldırgan kendilerini havaya uçururken, olayla ilgisi olduğu değerlendirilen bir şüpheli, silahıyla birlikte gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı, saldırıyı düzenleyenlerin iki saldırgandan birinin “Zozan Tolan” kod adlı Dilşah Ercan olduğunu duyurdu.

Dilşah Ercan’ın CHP’nin 2012 yılındaki “Tutuklu Gazeteciler” raporunda yer alması iktidar tarafından gündeme getirildi.

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu teröristlerin hangisinin izini takip ederseniz edin ucu ya HDP ya CHP’nin gazeteci, siyasetçi diye sahip çıktığı kesimlere çıkar” dedi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise raporun 2012 yılında hazırlandığına dikkat çekti.

CHP saldırının sorumlularının bulunmasını için suç duyurunda bulunacağını açıklarken, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş saldırıyı kınadı, “şiddete karşı çıkarak demokratik siyaseti savunacakları” mesajını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.