Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akdeniz ve Ege’deki yangın bölgelerinde ormanlar yeniden filizleniyor – Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu: “Yeteri kadar fide varsa orman yenilenmiş demektir, gelecek baharı beklemek gerekiyor”

Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yangınların ardından ormanlar kendini yeniliyor. Marmaris’te yangından 15 gün sonra filizlenmenin başladığını belirten yangın ekoloğu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, Çimlenme kışın oluyor fakat tohumların yeniden filizlenip filizlenmeyeceğine 2022’nin bahar aylarında yeniden bakmak şart. Şu an yapılması gereken izlemek. Yeteri kadar fide varsa orman yenilemiş demektir. Fide yoksa da tohumlama yapılması önemli. Fakat bunun dikkatli yapılması gerekiyor. Genetik kirlilik yaratmayacak tohumlama yapılmalı. Köyceğiz’de tohum ekilecekse oradaki tohumlar kullanılmalı. Adana’dan tohum getirilip dikilmemeli” dedi.

Muğla’nın Marmaris, Ören, Milas, Bodrum ilçeleri ile Antalya’nın Manavgat ilçesinde geçen ay son yılların en büyük yangınları yaşandı. Çok geniş bir ormanlık alan kül olurken, dokuz kişi hayatını kaybetti. Yangınların ardından ağaç dikme kampanyaları için çağrılar yapıldı. Yangın ekoloğu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu ise 30 Temmuz’da yaptığımız söyleşide “Ağaç dikme seferberliği yanlış, bu ormanlar kendini yenileyebilir” demişti.

Filizlenme için gelecek bahar beklenmeli

Yangınların söndürülmesinin ardından Tavşanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden görevlilerle birlikte 10 gün boyunca bölgede incelemelerde bulundu. Medyascope‘a konuşan Tavşanoğlu, Akdeniz ormanları ve çalılıkların kendini yenilediklerini söyledi. 20’nin üzerinde odunsu bitki türünün henüz 15 gün olmasına rağmen yeniden filizlendiğini anlatan Tavşanoğlu, şunları söyledi:

“Çok büyük yangınlar yaşandı. O yüzden belirsizlikler var fakat birçok yerde 15. günde bunu görmek çok olumlu bir hava yaratıyor. Sürgün verme ve yeniden filizlenme en az iki-üç ay boyunca devam edecek. Sonbahar aylarında yeniden gezildiğinde daha fazla yeşillikle karşılaşacağımız aşikâr. Ama yine de bazı yerlerde ince dal bile kalmamış. Oralarda sürgün verebilirler mi bu bilinmiyor. Süre olarak en azından gelecek yılın mart-nisan aylarını beklemek gerekiyor. Çimlenme kışın oluyor fakat tohumların yeniden filizlenip filizlenmeyeceğine 2022’nin bahar aylarında yeniden bakmak şart. Fakat hızı artırmak için kesimlerin de tamamlanması gerekiyor. Çünkü bu yolla kozalaklar yere serilerek, tohumlanma hızlandırılabilir. Şu an yapılması gereken izlemek. Eğer çok zorda kalınırsa köy-kent civarına kızılçam ağaçlandırmaları yapılabilir fakat bunun minimum düzeyde tutulması gerekiyor.

“Başka yerden tohum getirilmemeli”

“Yeteri kadar fide varsa orman yenilemiş demektir” diyen Tavşanoğlu, fide yoksa tohumlama yapılması gerektiğini söyledi. Tavşanoğlu, tohumlama sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle anlattı:

“Genetik kirlilik yaratmayacak tohumlama yapılmalı. Köyceğiz’de tohum ekilecekse oradaki tohumlar kullanılmalı. Adana’dan tohum getirilip dikilmemeli. Bu popülasyonların karışması anlamına gelir. Yanlış. Yangınlara karşı direnci azaltır. O civardaki fidanlıklardan yetişmiş tohumlar getirilmeli. Çok büyük alan yandı ama yine de bu yapılabilir. Köyceğiz’deki tohumlar Marmaris’tekinden, Bodrum’daki Antalya’dakinden farklı. Biz aksini yaparsak kızılçamın gelecek yapısını, yanlış şekillendirmiş oluruz. Bölgedeki kızılçam ve servi kozalakları da açılmaya başladı. Bu şekilde kozalaklar, tohumları dökecek. Kozalaklar, yangında kapalı kaldıkları için içindeki tohumları ateşten korudular. Bu tohumlar döküldükten sonra bahar aylarıyla birlikte kızılçam ormanının gelecek neslini oluşturacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.