Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iadesine karar verildi ancak ABD’nin iade talebine ilişkin karar beklenecek

Avusturya Wels Mahkemesi, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından yargılanan Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iadesine karar verdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) iade talebi ile ilgili karar verildikten sonra Korkmaz’ın Türkiye’ye mi yoksa ABD’ye mi iade edileceği belli olacak.

Avusturya’nın Wels Mahkemesi’nde yargılanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında Türkiye’nin yanı sıra ABD’nin de iade talebi bulunuyor. Türkiye’nin iade talebi kabul edildi ancak kararın kesinleşmesi için ABD ile ilgili karar beklenecek.

ABD’nin iade talebi ile ilgili incelemenin sürdüğünü belirten Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, ABD’nin talebinin reddedilmesi durumunda Korkmaz’ın Türkiye’ye teslim edileceğini söyledi.

Malvarlıklarına tedbir konulması talep edilmişti

ABD, Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın sahip olduğu şirket ve paralara el konulmasını talep etmişti. Fakat Türkiye’de, Korkmaz’ın şirketleri hakkında verilen tedbir kararı kaldırılmış, bu şirketlerde SBK Holding’e ait hisseler hızlıca elden çıkarılmış ve yöneticileri değiştirilmişti.

Utah Bölge Mahkemesi Hakimi Jill N. Parish, 10 Haziran 2021’de eyalet başsavcılığına ABD’de kara para aklamaktan suçlu bulunan Lev Aslan Dermen‘in, Amerikan Vergi Kuruluşu’nu (IRS) dolandırarak elde ettiği parayı nerede akladığını sormuş, federal hükümetin el koymak istediği malvarlıkları ile transfer edilen paraların listesini istemişti.

Utah Eyalet Başsavcısı Andrea T. Martinez, 17 Haziran 2021’de, ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı elektronik işlem sistemi aracılığıyla Lev Aslan Dermen ve Sezgin Baran Korkmaz’ın el konulması gereken malvarlıklarının listesini yayımlamıştı.

Korkmaz hakkında 28 Aralık 2020’de yayımlanan MASAK raporundan sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış ve Korkmaz ile birlikte bazı şirket çalışanları hakkında 10 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. 

Korkmaz için “suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmaktan” ayrı ayrı üç yıldan yedi yıl altışar aya kadar hapis cezası istenmişti. Ancak Korkmaz, 5 Aralık’ta İstanbul Havalimanı’ndan yurtdışına çıkarak ülkeyi terk etmişti.  

Korkmaz’ın ABD’deki ortakları sayesinde elde ettiği haksız kazançları, kurmuş oldukları şirketlerin hesaplarına aktardığı belirtilen iddianamede SBK Holding Anonim Şirketi, Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Biofarma İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Isanne SARL ve Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. şirketleri sorumlu olarak gösteriliyor.

Korkmaz, 19 Haziran’da gözaltına alınmıştı

Korkmaz, 19 Haziran 2021’de Viyana’dan 260 kilometre uzaktaki bir kasabada gözaltına alınarak akşam saatlerinde Viyana’ya getirilmişti. Avusturya’daki mahkeme tarafından ifadesi alındıktan sonra ise tutuklanmıştı. Korkmaz, suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla da gündeme gelmiş, özellikle Bodrum’daki “Paramount Otel” çok tartışılmıştı.

Paramount Otel, Sezgin Baran Korkmaz tarafından bir sigorta şirketi aracılığıyla alındı fakat kanuna göre sigorta şirketinin faaliyet alanı dışında bir iş ile uğraşması yasak. Ayrıca bu sigorta şirketinin 173 milyon TL öz sermayesi var fakat otelin değeri 372 milyon 500 bin TL.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.