Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili tedbir kararları kaldırılmıştı: ABD, şirketlere ve paralara el konulmasını talep etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın sahip olduğu, devredilen şirket ve paralara el konulmasını talep etti. Türkiye’de ise Korkmaz’ın şirketleri hakkında verilen tedbir kararı kaldırılmış, bu şirketlerde SBK Holding’e ait hisseler hızlıca elden çıkarılmış ve yöneticileri değiştirilmişti. Söz konusu şirketler üzerindeki tedbirin Ceza Muhakemesi Kanunu’na rağmen neden kaldırıldığı ise bilinmiyor. 

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, hakkında yakalama kararı çıkartılmasından altı ay sonra Avusturya‘da tutuklandı. Korkmaz hem Türkiye’de hem de ABD’de kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından aranıyor ve hakkında Interpol tarafından çıkartılan bir kırmızı bülten de bulunuyor.

Korkmaz hakkında yeni bir gelişme daha oldu. Davaya bakan Utah Bölge Mahkemesi Hakimi Jill N. Parish, 10 Haziran 2021 tarihinde eyalet başsavcılığına, ABD’de kara para aklamaktan suçlu bulunan Lev Aslan Dermen‘in Amerikan Vergi Kuruluşu’nu (IRS) dolandırıp elde ettiği parayı nerede akladığın sordu, federal hükümetin el koymak istediği mal varlıkları ile transfer edilen paraların listesini istedi.

Utah Eyalet Başsavcısı Andrea T. Martinez, 17 Haziran’da ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı elektronik işlem sistemi aracılığıyla Lev Aslan Dermen ve Sezgin Baran Korkmaz’ın el konulması gereken malvarlıklarının listesini yayınladı. 

Liste şöyle:

– Bodrum Torba’daki Kervansaray Oteli

– TC YYA kuyruk numaralı SBK’ya ait Bombardier Global uçak

– Mega Varlık Yönetimi AŞ’nin tüm malvarlığı

– SBK’nın sahip olduğu Cook Adaları’na kayıtlı “Queen Anne” yatı

– SBK’nın Lüksemburg’daki Isanne SARL şirketinin tüm malvarlığı

– Setap Teknoloji ve Blane Teknoloji şirketine ait Türkiye’deki altı arsa:

– İstanbul – Üsküdar- Beylerbeyi. Ada No: 765 Parsel 4- 817 metrekare

– İstanbul – Beşiktaş- Ortaköy. Ada No 38 Parsel 19- 287 metrekare

– İstanbul – Beşiktaş- Kuruçeşme. Ada No 38 Parsel 18- 80 metrekare

– İstanbul – Beşiktaş- Kuruçeşme. Ada No 38 Parsel 5- 198 metrekare

– İstanbul – Beşiktaş -Kuruçeşme. Ada No 38 Parsel 6- 225,75 metrekare

– İstanbul – Beşiktaş -Kuruçeşme. Ada No 38 Parsel 7- 276,25 metrekare

– Türkiye merkezli SBK Holding AŞ’ye devredilen tüm mülkler, yatırımlar ve varlıklar dahil SBK Holding AŞ’nin sahip olduğu her türlü ayni ve şahsi mal

-Türkiye’deki Biofarma İlaç AŞ’nin tüm mal ve varlıkları

-Türkiye’deki Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi Şirketine Lev Aslan Deren’in sahip olduğu enerji şirketi Washakie tarafından 31 Aralık 2013 tarihinde gönderilen 4 milyon dolar tutarındaki havale

-Türkiye’deki Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi Şirketine Lev Aslan Deren’in sahip olduğu diğer enerji şirketi Noil Energy tarafından 13 Ocak 2016 tarihinde gönderilen 3 milyon 810 bin dolar tutarındaki havale

-SBK Holding AŞ ve davalılar veya bağlı kuruluşlar tarafından devredilen tüm mülkler

-SBK Holding AŞ’ye aşağıdakiler dahil olmak üzere kendi kontrolü altında mal ve paralar

-Washakie tarafından 13 Kasım 2013 tarihinde transfer edilen 10 milyon dolar

-Noil Energy Group tarafından 17 Şubat 2016 tarihinde transfer edilen 3 milyon 885 bin 135 dolar

-25 Mart 2016 tarihinde SBK Holdings USA Inc. tarafından transfer edilen 458 bin dolar

-SBK Holdings USA Inc. tarafından 21 Ekim 2016 tarihinde transfer edilen 6 milyon dolar

-11 Ağustos 2016 tarihinde SBK Holdings USA Inc. tarafından transfer edilen 15 milyon dolar

-SBK Holdings USA, Inc. tarafından 11 Ağustos 2016 tarihinde transfer edilen 265 bin dolar

-Belize Banque Serbest Bölgesi’nde 3628 Parsel 23 Ada olarak tanımlanan arsa

-Doğan Doğan’ın (Türkiye) tarafından satın alınan veya dolandırıcılık gelirlerine ilişkin her türlü malvarlığı

-SBK Holdings USA Inc.’e verilen 12 milyon dolarlık senet

-SBK Holdings USA Inc.’e ait ABD’deki tüm varlıklar ve yatırımlar

-Stone Isı Yalıtım Sanayi ve Ticaret’in satın aldığı her türlü malvarlığı.

Korkmaz hakkında 28 Aralık 2020’de yayınlanan MASAK raporu sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlatmış ve Korkmaz ile birlikte bazı şirket çalışanları hakkında 10 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Korkmaz için “suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmaktan” ayrı ayrı üç yıldan yedi yıl altışar aya kadar hapis cezası istenmişti. Ancak 5 Aralık’ta İstanbul Havalimanı’ndan yurtdışına çıkan Korkmaz, firari sanık olarak yargılanıyor. 

Korkmaz’ın arkadaşlarıyla birlikte ortak hareket ederek, ABD’deki irtibatları sayesinde elde ettikleri haksız kazançları kurmuş oldukları şirketlerin hesaplarına aktardığı belirtilen iddianamede; SBK Holding Anonim Şirketi, Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Biofarma İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Isanne SARL ve Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. şirketleri malen sorumlu olarak gösteriliyor.

Önce tedbir getirilen ancak daha sonra tedbir kaldırılan bu şirketlerdeki SBK Holding’e ait hisseler ise hızlıca satılıyor ve Korkmaz ile ilişkisi bilinen isimler yönetim kurulllarındaki görevlerini devrediyor. 

Örneğin, 2014’te SBK Holding bünyesine katılan Biofarma ilaç şirketi için 12 Temmuz 2020’de satış için girişimlere başlandı ve 14 Aralık 2020’de ise satıldı. Aynı şekilde Karsan’daki hisseler de Biofarma’nın ardından Şubat 2021’de İnan Kıraç hesabına Avukat Levent Göktaş’a devredildi. Biofarma, ABD’nin tedbir konulmasını istediği şirketler arasında yer alıyor. 

Tedbir kaldırıldı, hemen satıldı

Heksagon şirketi de SBK Holding’e bağlı şirketlerden biri. 5 Mayıs 2021’de SBK Holding’in şirketteki tüm hisseleri Singapurlu bir yatırım şirketine satıldı. SBK Holding’in şirketteki hissesi yüzde 89,99’du ancak şu an herhangi bir hissesi bulunmuyor. Singapur firması, Hintli bir işadamı olan ve Singapur’da yaşayan Rajesh Botra’ya ait. İsmi ise RB Investments PTE LTD

Heksagon’un yönetimi de sessiz sedasız değişti. Şu anki Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, göreve 15 Mart’ta atandı. Vehbi Koç’un uzun yıllar sağ kolu olan Bernar Nahum’un oğlu ayrıca eski Tofaş yöneticisi. Eski yönetim kurulu başkanı ise Görkem Gökçe. Eski SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Gökçe, Korkmaz’a çok yaakın bir isim. Yine Korkmaz’ın yakınlarından Çağlar Şendil de şirketteki görevini 15 Mart’ta bıraktı. Şirketin adresi olarak hâlâ Sezgin Baran Korkmaz’ın icralık olan ve satışa çıkan yalısı görülüyor.  

“Kara paraya yer açan bir satış söz konusuydu”

Bir diğer şirket ise Unico Sigorta. Heksagon’un bu şirketteki payı yüzde 79. Yüzde 20 hisse ise Kibele B.V. adlı bir şirkete ait. Şirket 1988’de, Commercial Union adıyla kuruldu ve sonra unvanı Aviva Sigorta olarak değişti. 2015’te Hollanda Kalkınma Bankası FMO, Alman Kalkınma Bankası DEG ve Londra merkezli EMF Capital Partners’in ortaklığı olan Kibele B.V.’nin sahibi United Insurance Company tarafından satın alındı ve adı da Unico Sigorta oldu. 

Kibele B.V. şirketin sermayesini istenen düzeyde artıramadı ve 2019’da Heksagon şirketi devreye girdi ve SBK Holding’e devir sürecinde şirketin tüm üst yönetimi değişti. Şirketle ilgili Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme ve Düzenleme Kurumu (SEDDK) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılmış bildirimler de var ve 5 Ağustos 2019’da devir nedeniyle yapılan genel kurul yoğun tartışmalara yol açıyor. Bunun akabinde ilk aşamada yüzde 5, daha sonra ise yüzde 80’e ulaşan hisse miktarı, SBK Holding’e devrediliyor. Yani kalkınma bankaları bir anda kendilerini, kara para aklamaktan aranan Sezgin Baran Korkmaz ile ortak halde buluyor. 

Medyascope’a konuşan Unico Sigorta’nın eski çalışanlarından biri, “Kara paraya yer açan, o dönemdeki, mevcut yönetim kurulu üyelerinin de içinde olduğu, bilerek, isteyerek yapılmış bir satış söz konusu” diyor. Sigortacılık Kanunu’na göre itibarı kötü olan şahıs veya şirketlere sigorta şirketi satın alma izni verilmiyor ya da çok zor veriliyor. İzin, Hazine ve Maliyet Bakanlığı’na ve SEDDK’ya bağlı. 

Kanun ne diyor?

Ekim 2020’de Sezgin Baran Korkmaz ve 13 kişiyle birlikte, tüm şirketlerin malvarlığına el konmuş ancak daha sonra bu tedbir kararı kaldırılmıştı. TCK 182. maddeye göre suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçuyla ilgili verilmesi gereken hapis cezaları açıklanıyor ve suçun işlenmesi dolayısıyla getirilecek güvenlik tedbirlerine hükmedilebileceği belirtiliyor.

Yine Ceza Muhakemesi Usul Kanunu’nun 17. maddesinde açıkça, “Kuvvetli şüphe bulunan hallerde 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. maddesindeki usule göre malvarlığı değerlerine el konulabilir” deniyor. Korkmaz hakkında bu soruşturma varken malvarlıklarına konulan tedbirin neden kaldırıldığı bilinmiyor.

CMK 128. maddede ise sanıktan başka bir kişinin sahip olduğu taşınmazlara dahi el konulabilir ifadesi yer alıyor. Ancak tüm bunlara rağmen Korkmaz’ın ve SBK Holding’in ortak olduğu şirketlerdeki tedbir kararları kaldırıldı. Bunun yanı sıra şirketlerdeki yönetim kurulları değiştirildi ve bu şirketler SBK Holding’in elinden çıkarılmış oldu. Bundan sonraki süreçte ABD’nin istediği tedbir getirilme taleplerine karşı Türkiye’nin ne yapacağı ve SBK Holding’in elinden çıkan taşınmaz ve mülklere nasıl tedbir konacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak. 

ABD’ye gönderilebilir

Avusturya’da tutuklu bulunan Korkmaz, ABD’nin isteği doğrultusunda gözaltına alınmıştı ve bu nedenle mahkemeye çıkarılarak yargılanması için belli bir süre sonra ABD’ye gönderilebileceği tahmin ediliyor.

Bunun yanı sıra Türkiye de Korkmaz’ın iadesini istedi. Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun iade başvurusuna ilişkin şöyle konuştu: “Söz konusu şahıs dün, 19 Haziran günü Viyana’dan takriben 260 kilometre uzaklıkta bir kasabada gözaltına alındı. Ve kendisi akşama doğru Viyana’ya getirildi. Halihazırda Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi’nde bulunmaktadır. Hakim karşısına çıkmayı beklemektedir. Kurallar gereği, doğal akış gereği yarın çıkması büyük bir ihtimal. Bizler de bakanlığımızdan aldığımız talimat doğrultusunda gereğini yerine getirerek iade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız.”

Sezgin Baran Korkmaz hakkında Avusturya’daki ifade işleminin ardından karar verilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.