Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapacağı ziyaret dördüncü kez iptal oldu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 23 Mart’taki seçimlerden önce bugün (11 Mart) yapmayı planladığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti dördüncü kez iptal edildi. İsrail Başbakanlık Ofisi, ziyaretin iptal edilmesinin nedenini “Ürdün hava sahasından geçise yönelik anlaşmazlık” olarak açıklarken ziyaret için yeni bir tarih ayarlanmaması dikkat çekti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ve körfez ülkeleri arasındaki diplomatik normalleşmeyi başlatan “Abraham anlaşmalarını” takiben BAE’ye yönelik resmi bir ziyarette bulunmayı planlıyordu. Kaynaklar, ziyaretin iptalini ilk başta Netanyahu’nun eşinin apandisit hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırılması olarak belirtse de Katar merkezli haber kuruluşu Al Jazeera’nın haberine göre, İsrail Başbakanlığı tarafından yayınlanan resmî yazıda iptalin sebebinin “Ürdün hava sahasından geçişe dair ortaya çıkan zorluklar” olduğu belirtildi. 

23 Mart’taki seçimlerle son iki yıl içinde dördüncü kez seçime gidecek İsrail’de, başbakanlığını korumayı hedefleyen Netanyahu, “Arap ülkeleri ile normalleşme çalışmaları” üzerinden yürüttüğü seçim kampanyasına bugünkü BAE ziyaretiyle farklı bir boyut kazandırmak istiyordu. Kaynaklara göre, şu ana kadar BAE ile yapılan antlaşmalar sonucu finans, ticaret, havacılık, enerji, sağlık, tarım ve telekomünikasyon gibi alanlarda işbirliği hedefleyen İsrail’in bölgedeki izolasyonunu sona erdiren girişimler, Netanyahu’nun ülke içindeki popülaritesini artırmak için en büyük kozu konumunda. 

Jerusalem Post’a konuşan BAE yetkilileri ise Netanyahu’nun Abu Dabi’ye yapacağı ziyarette Suudi Arabistan veliahtı Muhammed bin Selman ile görüşeceğini öne sürmüştü. İsrail ve Suudi Arabistan yetkilileri ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı. 

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin haberine göre ise Netanyahu’nun ziyaretinin iptal olmasının arkasında Ürdün’ün İsrail Başbakanı’nı taşıyacak uçağa hava sahasını kapatması olabileceğine değinildi. Habere göre, Ürdün Veliaht Prensi Bin Abdullah’ın geçen hafta çarşamba günü (3 Mart) Mescid-i Aksa’ya yapacağı ziyaretin İsrail güvenlik makamlarıyla yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden iptal edilmesi üzerine Amman yönetimi Netanyahu’nun uçağına hava sahasını kullanma izni vermedi.

Derleyen: Aydın Ulu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.