Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaset ve kasetçaların mucidi Lou Ottens 94 yaşında hayatını kaybetti

Bir döneme damgasını vuran ses kasetlerinin mucidi, Hollandalı mühendis Lou Ottens 94 yaşında hayatını kaybetti. 

Müzik dünyasında çığır açan ve bir döneme damgasını vuran kasetlerin mucidi olarak tanınan Hollandalı mühendis Lou Ottens, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ailesi, Ottens’in Hollanda’nın Kuzey Brabant eyaletine bağlı Duizel köyünde, 6 Mart Cumartesi günü hayatını kaybettiğini açıkladı. 

1960 yılında dünyadaki en büyük elektronik şirketlerinden biri olan Philips’in ürün geliştirme departmanının başına geçen Ottens, ekibiyle birlikte ses kasetlerini geliştirdi. 1963 yılında Berlin’deki bir teknoloji fuarında tanıtılan ve müziği herkes için erişilebilir hale getiren bu icat, dünya çapında büyük ses getirdi. Aynı yıl “kasetten kasete kayıt sistemini” de yaratan ve adına “kasetçalar” adını veren Ottens, yeni icadını, “Bir sigara paketinden daha ufak” sloganıyla tanıtmıştı.

1980 yılında emekli olan Ottens, bir röportajında, “En büyük pişmanlığım Walkman’i Philips’in değil de Sony’nin yaratmış olması” ifadelerini kullanmıştı.

Ottens, kasetlerin piyasaya sürülmesinden bu yana insanların müzik zevkini değiştirirken 1960’lardan günümüze, dünya çapında yaklaşık 100 milyon kasetin satıldığı tahmin ediliyor. 

Son yıllarda kaset ve kasetçalar kültürü yeniden canlanmış durumda. ABD’li şarkıcı Lady Gaga ve müzik The Killers da dahil olmak üzere birçok sanatçı, son zamanlarda yaptıkları çalışmaları kaset formatında da yayınlamıştı.. İngiltere merkezli istatistik kuruluşu Official Charts Company’e göre, global kaset satışları 2020 yılının ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 103 arttı.

Derleyen: Senem Görür 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.