Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da eyalet seçimleri: Merkel ve partisi CDU’ya ağır darbe

Almanya’da, Başbakan Angela Merkel’in iktidarın büyük ortağı konumundaki partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), iki eyalette düzenlenen bölgesel seçimlerde tarihi bir yenilgi aldı. Yerel seçimler, eylül ayında yapılacak genel seçimlerin sonuçları için önemli sinyaller ortaya koyarken sol partilerin yükselişi ise dikkat çekti.

Almanya’da Baden-Württemberg ve Rhineland-Palatine eyaletlerinde dün (14 Mart) düzenlenen bölgesel seçimlerde, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) önemli bir oy kaybı ile karşı karşıya kalırken Yeşiller ve Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) oy oranları yükseldi. Seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle, CDU’nun muhafazakarların kalesi olarak görülen eyaletlerde yapılan seçimlerde oyların sadece dörtte birini alacağı öngörülüyor.

Salgının gölgesinde düzenlenen bölgesel seçimler, 16 yıllık iktidarından sonra eylül ayında görevini bırakmaya hazırlanan Merkel’in ardından yapılacak genel seçimler için büyük bir önem teşkil ediyordu. CDU her iki eyalette de büyük bir yenilgi alırken sol partiler güçlerine güç kattı. CDU’nun aldığı bu sonuçlarda Almanya’da koronavirüse karşı alınan önlemler, aşılama programının gidişatı ve maske tedarikinde yaşanan skandalların etkisi olduğu belirtiliyor.

Kamuoyuna yansıyan ilk sonuçlara göre Baden-Württemberg eyaletinde Yeşiller’in oyunun bir önceki seçime göre önemli bir oranda yükseldiği belirtilirken Alman devlet televizyonu ZDF’nin sandık çıkış anketlerine göre Yeşiller yüzde 31.4 oy alırken CDU’nun oyu ise yüzde 23.4’te kaldı. Baden-Württemberg’in Yeşiller üyesi Başbakanı Winfired Kretschmann, eyalette CDU ile olan koalisyonu sürdürmek yerine Sosyal Demokratlar (SPD) ya da Hür Demokratlar (FDP) ile yeni bir koalisyon oluşturabileceklerini söyledi. Böyle bir senaryoda, CDU eyaletteki yönetimin dışında kalmış olacak. 

Rhineland-Palathine’da ise SPD’nin yüzde 36.6 oy ile yönetimde yer alması beklenirken CDU’nun oy oranının yüzde 26’larda kalacağı öngörülüyor. Bu eyalette de ülkenin iki büyük partisi arasındaki koalisyonun devam etmesi bekleniyor.

Yeşiller ve SPD’de yüzler gülüyor: “Süper bir başlangıç”

Bölgesel seçimlerde galip gelen Yeşiller ve SDP, sonuçları büyük bir sevinç ile karşıladı. Seçim sonrası yaptığı açıklamada eylül ayının sonunda yapılacak federal seçimlerin önemini vurgulayan Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck, “Süper seçim yılı için süper bir başlangıç” ifadelerini kullandı.

CDU: “Bizim için iyi bir seçim akşamı değil” 

CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak ise seçim sonuçlarından sonra yaptığı açıklamada, “CDU için iyi bir seçim akşamı olmadı” dedi. Almanya’da anketler, hem CDU’nun ulusal popülaritesinin hem de ülkenin koronavirüs salgınındaki mücadelesine verilen desteğini gerilediğini gösteriyor. Uzmanlar, iki ay önce parti kongresinde liderliği Merkel’den alan Armin Laschet’in seçim yılına oldukça kötü bir başlangıç yaptığını belirtiyor. 

CDU lideri Armin Laschet

CDU’nun eylül ayında düzenlenecek olan federal seçimlerdeki başbakan adayı da henüz belli değil. Partinin yeni lideri Laschet’in seçimlerde aday olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı. Nihai adayın mayıs ayının sonunda belirlenmesi bekleniyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.