Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, Brexit anlaşmasını ihlal etmesi gerekçesi ile İngiltere’ye karşı hukuki süreç başlattı

Avrupa Birliği (AB), Brexit sürecinde imzalanan Kuzey İrlanda Protokolü’nü ve uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle İngiltere’ye karşı yasal süreç başlattı. İngiltere’ye gönderilen resmi bir bildirim mektubu ile süreci başlatan Avrupa Birliği, gelecek yanıtın olumsuz olması durumunda konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyacak.

Avrupa Birliği (AB), Brexit anlaşmasının Kuzey İrlanda protokolünü ve uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle İngiltere’ye karşı yasal süreç başlattı. 

AB Komisyonu, İngiltere’nin Kuzey İrlanda’ya gidecek ürünlere gümrük denetimi yapmayı erteleme kararından ardından yaptığı açıklamasında, İngiltere’ye resmi bir bildirim mektubu gönderdiğini belirtti. İngiltere’ye karşı yasal sürecin başlatıldığının altı çizilen mektupta, İngiltere’den Kuzey İrlanda protokolüne eksiksiz bir şekilde uyulması talep edildi.

AB Komisyonu tarafından gönderilen mektuba İngiltere’nin cevap vermesi için bir ay süresi bulunuyor. AB Komisyonu, İngiltere’den gelecek cevabı tatmin edici bulmadığı taktirde gerekçeli görüş hazırlayıp, yasal süreci Avrupa Adalet Divanı’nda devam ettirebilecek.

İhlal gerekçesinin sebebi ne? 

AB ve İngiltere arasında yapılan Brexit anlaşmasına göre İngiltere birlikten ayrılsa bile, Kuzey İrlanda AB ile Gümrük Birliği içerisinde kalmaya devam edebilecekti. AB de mart ayı sonundan itibaren İngiltere ve Kuzey İrlanda arasında gümrük kontrollerine başlanmasını talep ediyordu. 

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, İngiliz hükümetinin, Kuzey İrlanda ile özellikle gıda ve tarım ürünleri ticaretinde 1 Ekim tarihine kadar gümrük denetimi yapmayacağını bildirmesinin ardından yazılı açıklama yapmış ve İngiltere’nin tek taraflı eyleminden endişe duyduğunu belirterek, bu durumun AB ve İngiltere arasındaki Brexit anlaşması ve Kuzey İrlanda Protokolü’nün ihlali anlamı taşıdığını kaydetmişti. İngiltere ise AB tarafından yapılan bu suçlamaları reddederek, söz konusu protokolleri ihlal etmediğini savunmuştu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.