Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD istihbaratı: Rusya son ABD seçimlerinde Trump destekçilerini Biden’a karşı asılsız iddialar yaymak için kullandı, Türkiyeli hackerlar başkan adaylarının internet sitelerine saldırdı

ABD istihbaratının ülkede kasım ayında yapılan son başkanlık seçimlerine “dış müdahale yapıldığı” iddialarına ilişkin hazırladığı raporda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, seçimleri kazanan Demokrat başkan adayı Joe Biden’a karşı eski ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri aracılığıyla yanıltıcı ve asılsız iddialar yaymaya çalıştığı belirtildi. Raporda ayrıca, Türkiyeli hackerların başkan adaylarının internet sitelerini ele geçirmeye çalıştığı öne sürüldü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (NIC), 3 Kasım’da yapılan son başkanlık seçimlerine dış ülkeler tarafından yapılan müdahalelere ilişkin 15 sayfalık bir rapor hazırladı. ABD’li yetkililer raporda, seçimler için Rusya ve İran tarafından yürütülen operasyonların yanında Küba, Venezüela ve Lübnanlı Hizbullah’ın da seçimlere etki etmek için çeşitli girişimlerde bulunduğunu belirtti. 

Raporda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Moskova’nın seçim kampanyasını eski ABD Başkanı Donald Trump lehine manipüle etme girişimlerinden haberdar olduğu ve bazı girişimleri bizzat kendisinin yönetmiş olabileceği ifade edildi. Raporda ayrıca Putin’in, Ukrayna Parlamentosu üyesi Andriy Derkach’ın Biden ve oğlu Hunter hakkında yürüttüğü karalama kampanyalarından haberdar olduğunun altı çizildi. Raporda, 2016 yılındaki seçimlerden farklı olarak Rusya’nın bu sefer ABD seçim altyapısına erişmek için “siber saldırılarda ısrarcı olmadığı” aktarıldı.

Rusya’nın Joe Biden’a karşı bir dezenformasyon kampanyası yürüttüğüne ve Biden hakkındaki komplo teorilerini desteklediğine yönelik bilgilere yer verilen raporda, söz konusu iddialar ile Biden’ın seçim döneminde yıpratılmaya çalışıldığı ifade edildi. Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’nin de Putin tarafından izlendiği belirtildi.

NIC raporunda, İran’ın da Rusya gibi dezenformasyon yoluyla seçimlere müdahale etme girişimlerinde bulunduğu aktarılırken Tahran’ın “çok yönlü bir gizli etki kampanyasıyla” ABD’li seçmenleri etkilemeye yönelik birtakım girişimlerde bulunduğu belirtildi.

15 sayfalık raporun siber saldırılarla ilgili kısmında Türkiye’ye de yer verildi. Türkiyeli hackerların, seçim döneminde başkan adayları için hazırlanan bazı internet sitelerine siber saldırı düzenledikleri ve bu sitelere “milliyetçi içerikler” yükledikleri belirtildi.  

Raporda seçimlere Çin tarafından yapılan herhangi bir müdahalenin tespit edilmediğinin altı çizilirken Çin’in seçimlere müdahale etmemesinin gerekçesi olarak, ABD ile ikili ilişkilerde istikrar arayışında olması ve Çin yönetiminin seçimlere müdahale etme girişimlerini “riskli” olarak değerlendirmesi gösterildi.

Raporda, çok sayıda yabancı ülkenin seçimlere müdahale etmeye çalıştığı sonucuna varıldı fakat herhangi bir yabancı aktörün seçimlerde oy verme sürecine direkt olarak etki ettiğine dair hiçbir gösterge bulunmadığı belirtildi. Üç ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, CNN’e yaptıkları açıklamalarda, Biden yönetiminin seçim müdahalesi ile ilgili yaptırımları önümüzdeki hafta duyuracağını ve yaptırımlara Rusya, Çin ve İran dahil olmak üzere birçok ülkenin dahil edileceğini söyledi. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, salı günü (16 Mart) yaptığı açıklamada, kasımdaki seçimlere yapılan dış müdahaleleri “ülkenin karşı karşıya kaldığı kalıcı bir sorun” olarak nitelendirerek “ABD düşmanlarının bu çabaları, demokratik kurumlarımıza olan güveni zayıflatmaya çalışıyor. Devam eden bu zorluğun üstesinden gelmek, sorunun doğru bir şekilde anlaşılmasına dayanan bir devlet yaklaşımı gerektiriyor. İstihbarat Topluluğu, bu gibi değerlendirmeler ile bu yaklaşımı yaratmak için çabalıyor” diye konuştu.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.