Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri adliye önünde açıklama yaptı: “Eleştiri ve protesto haktır, öğrencilerimizin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı süren eylemler kapsamında düzenlenen sergi gerekçesiyle ikisi tutuklu yedi öğrencinin yargılandığı dava duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapılıyor. Duruşma öncesi adliye önünde toplanan kalabalık, öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri adına bir açıklama okundu. Açıklamada “Eleştiri ve protesto haktır. Bu haklarını kullanan öğrencilerimize yöneltilen suçlamaları kabul etmiyoruz. Öğrencilerimizin derhal serbest bırakılmasını ve yarın başlayan yeni öğrenim dönemine daha fazla vakit kaybetmeden başlamalarını talep ediyoruz” denildi.

Fotoğraf: Can Candan

Açıklamanın tamamı:

“Bugün burada Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan gayrimeşru rektör atamasını protesto ettikleri için 29 Ocak’ta gözaltına alınan ve sonrasında tutuklu ve tutuksuz yargılanmakta olan yedi öğrencimizin duruşmasına destek vermek için bulunuyoruz. 30 Ocak’tan bu yana iki öğrencimiz Metris Cezaevi’nde tutuklu, ikisi de ev hapsinde özgürlüklerinden mahrum bırakılmış durumdalar. Kamuoyuna öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir defa daha ilan etmek isteriz.
 
Boğaziçi Üniversitesi hocaları olarak 4 Ocak’tan beri ‘Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz’ diyoruz. Dayanağımız özgürlükçü ve katılımcı geleneğimizi açıklayan Boğaziçi Üniversitesi Temel İlkeleri’dir. 
 
Yeni rektörlük, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) ve bağlı olduğu siyaset anlayışı ise, üniversitemizin evrensel, çoğulcu ve demokratik ilkelerini geçersiz kılmayı hedeflemektedir. Bu hedefe uygun olarak muhalefeti ve her tür toplumsal meseleyi bir asayiş sorunu olarak tanımlayıp, güvenlikçi politikalar uygulamaktadır. 
 
Ortada bir asayiş sorunu yoktur. Üniversite bileşenlerinin, birlikte veya ayrı, Boğaziçi Üniversitesi’ne uygulanan politikaları eleştirme hakları anayasa ile güvence altına alınmıştır. 
 
Öğrencilerimiz topluma suçlu ve zanlı olarak gösterilmektedir. Bu şekilde Türkiye genelinde olduğu gibi Boğaziçi Üniversitesi’nde de zor ve baskıcı yöntemler meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. 
 
Eleştiri ve protesto haktır. Bu haklarını kullanan öğrencilerimize yöneltilen suçlamaları kabul etmiyoruz. Öğrencilerimizin derhal serbest bırakılmasını ve yarın başlayan yeni öğrenim dönemine daha fazla vakit kaybetmeden başlamalarını talep ediyoruz.”

Kapak fotoğrafı: Can Candan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.