Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Instagram, genç kullanıcılarına daha güvenli bir platform sunmak amacıyla yapay zeka destekli yeni kurallar ve düzenlemeler getiriyor

Sosyal medya platformu Instagram, 16 Mart’ta duyurduğu yeni politikalarıyla beraber genç kullanıcılarının ve ebeveynlerinin Instagram deneyimini iyileştirmek amacıyla yeni düzenlemeler getireceğini açıkladı. Bundan böyle yetişkinlerin, kendilerini takip etmeyen genç kullanıcılara direkt mesaj göndermesini yasaklayacağını duyuran şirket, aynı zamanda uygunsuz davranış kaydı bulunan herhangi bir yetişkinle konuşan gençleri de uygulama üzerinden uyaran bildirimler getireceğini açıkladı.

Özellikle son zamanlarda genç kullanıcıların sosyal medya platformlarında karşılaştığı tehdit, taciz ve siber zorbalık problemleri daha çok gündeme gelirken sosyal medya şirketleri bu riskleri en aza indirmek için yeni önlemler almaya devam ediyor. Bir milyardan fazla kullanıcısı bulunan Instagram da son yayımladığı şirket politikalarıyla beraber yeni önlemler alacağını duyurdu. Mart ayından itibaren önce pilot bölgelerde yürürlüğe girecek yeni düzenlemelere göre yetişkinler, kendilerini takip etmeyen genç kullanıcılara direkt mesaj atamayacak ve “Bu kullanıcıya mesaj atabilmek için birbirinizi takip etmelisiniz” uyarısını alacak.

Diğer bir taraftan birbirini takip eden genç-yetişkin kullanıcılar arasında daha güvenli bir platform oluşturmak amacıyla da bir yetişkinden mesaj alan genç kullanıcılara, “Bu mesaja cevap vermek zorunda değilsin.” , “Güvenliğin daha önceliklidir” şeklinde bildirimler gönderecek. Ayrıca, Instagram’da uygunsuz davranış kaydı bulunan yetişkinlerin bir gence mesaj atması durumunda, gençler aldıkları bildirimlerle, konuştukları insanın uygunsuz davranış kaydı bulunduğuna dair bilgilendirilecek.

Şirket, uyarı mekanizmasının nasıl gönderileceğine ve çalışma prensibine dair çok fazla detay vermese de yaptığı bir açıklamada, örnek uyarı mesajının, “Bu kullanıcı 18 yaşın altında birçok insana mesaj ve arkadaşlık isteği göndermiştir” şeklinde olabileceğini belirtti. Öte yandan, yapay zeka destekli bir mekanizmayla beraber de Instagram’a kaydolabilmek için yaşı hakkında yalan söyleyen kullanıcıların tespit edileceğini duyurdu. Instagram’ın kuralları gereği 13 yaşın altındaki kullanıcıların Instagram’a üye olması yasak. Fakat bu yasağı delmek oldukça kolay. Bunu önlemek amacıyla makine öğrenmesi ve yapay zeka destekli yeni bir teknolojinin uygulamaya geçirileceği açıklandı.

Son olarak, ebeveynlerin çocuklarının Instagram deneyimine dair daha fazla bilgi sahibi olmasını istediğini açıklayan şirket, birçok ülkeden uzman pedagog ve kuruluşla geliştirdiği “Ebeveyn Rehberi’ni” yayımlandı. Rehber, yeni birçok gizlilik tercihleri ve aynı zamanda çocuklarıyla internet hakkında konuşmak isteyen ebeveynler için ipuçları ve öneriler içeriyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.