Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – HDP’ye kapatma davası: Bu nasıl demokrasi reformu?

Gazeteci Murat Yetkin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde dava açmasına ilişkin Yetkin Report’ta bir yazı yayınladı. Yetkin, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP’ye kapatma davası açılmasının Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı hukuk ve demokratikleşme paketinin ardından geldiğine dikkat çekti. Gelişmelerin 18 Mart’taki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kongresi’nden hemen önce yaşandığını da hatırlatan Yetkin, yaşananları “Bahçeli’ye MHP Kongresi hediyesi gibi” dye niteledi.

HDP’ye dava açılmasının Adalet ve Kalkınma Partisi delegelerinin tamamınca onaylanacağından kuşkulu olduğunu dile getiren Yetkin, yazısına şöyle devam etti:

“AK Parti’nin içinden geldiği Millî Görüş, ‘laiklik karşıtlığı’ suçlamasıyla parti kapatmalardan çok çekmiş bir siyasi hareket. AK Parti 2008 yılında iktidarda olduğu halde, ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu’ iddiasıyla kapatma davasına muhatap olmuş, para cezasına çarptırılmıştı. HDP de aynı şekilde öncülleri defalarca ‘bölücülük’ suçlamaları sonucu kapatılmış bir siyasi hareket. Şimdi AK Parti kendisine yapılmasını istemediğini başkasına yapar konumda.”

“Çoğulcu demokrasi ve hukukun üstünlüğünün korunması bakımından en büyük görev Anayasa Mahkemesine düşüyor. Mahkeme 2008’de bir oy farkıyla da olsa iyi bir sınav vermişti. Bakalım şimdi de verebilecek mi?”

Murat Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.