Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endüstriyel balıkçılık en az havacılık sektörü kadar karbon salınımına sebep oluyor

Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre her yıl denizlerde yapılan trol (ağ) ile balık avcılığı, en az havacılık sektörü kadar karbon salınımına neden oluyor.

Tüm dünyada acilen ilgilenilmesi gereken iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda yapılan araştırmalar şu ana kadar genellikle karbon ayak izi nedenleri arasında enerji tüketimi üzerine yoğunlaşmıştı ancak yakın dönemde bilim insanları araştırmalarının odağını karbon salınımına neden olan farklı unsurları belirleyebilmek için değiştirdi.

The New York Times’da yer alan habere göre, 26 deniz biyoloğunun gerçekleştirdiği bir araştırma, iklim değişikliği araştırmaları içinde ilk defa, büyük ağlarla deniz ve okyanus tabanındaki balıkları yakalamaya yarayan trol avcılığının havaya saldığı karbondioksit gazı oranını hesapladı. Sonuçlar şaşırtıcıydı zira araştırma raporu, trol balık avcılığının tüm havacılık sektörünün yaydığı oranda karbondioksit yayılımına sebep olduğunu ortaya koyuyordu.

Çalışmada, deniz çökeltilerinin dünyadaki en büyük karbon depolama alanları olması nedeniyle deniz tabanındaki çökeltiden suya karışan karbonun, okyanus asitlenmesini artırabileceği ve dolayısıyla biyolojik çeşitliliği olumsuz yönde etkileyebileceği belirtiliyordu.

İlk kez çarşamba günü (17 Mart) Nature dergisinde yayınlanan bu araştırma, aynı zamanda ulusların küresel ısınma karşısında deniz ve okyanuslardaki biyoçeşitlilik ve ekosistem tahribatını nasıl önleyebileceklerine dair yol haritasına da yer veriyor.

Öte yandan dünya üzerindeki deniz ve okyanuslarda özel olarak korunması gereken bölgeleri de ele alan rapora göre okyanusların yalnızca yüzde 7’si bir tür koruma altında. Bilim insanları, bu korunan alanlara ek olarak örneğin büyük ölçekli endüstriyel balıkçılığa sahip bölgeler gibi stratejik alanları belirleyip koruma altına alarak iklim, gıda ve biyoçeşitlilik adına çok önemli faydaların elde edilebileceği görüşünde. Bilim insanları ayrıca okyanusun “stratejik” alanlarını korumanın 8 milyon ton deniz ürünü üretebileceğini söylüyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.