Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi, göçmenlerin vatandaşlık hakkı almasını kolaylaştıracak yasa tasarısını onayladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, çocuk yaşta yasa dışı yollarla ülkeye getirilen göçmenlere vatandaşlık hakkı tanıyacak yasa tasarısını kabul etti. Tasarı aynı zamanda ABD’ye belgesiz gelen ve geçici koruma altına alınan göçmenlere vatandaşlık verilmesi için yasal bir yol sağlayacak.

“2021 Amerikan Rüyası ve Söz Yasası” olarak adlandırılan yasa tasarısı, 18 Mart Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 197’ye karşılık 228 oyla kabul edildi. Tasarı, çocuk yaşta yasa dışı yollarla ülkeye getirilenlerin yanında savaştan veya doğal afetlerden kaçan ve ABD’de geçici koruma statüsüyle ikamet eden birçok göçmen için “yeşil kart” anlamına geliyor.

Göç Politikası Enstitüsü’ne (MPI) göre, tasarıyla birlikte toplamda 4,4 milyon kişi ABD’de kalıcı ikamet için başvuru yapabilecek.

Temsilciler Meclisi ayrıca belgesiz tarım işçilerine vatandaşlık kazandıracak başka bir yasa tasarısını da oyladı. 174 hayır oyuna karşılık 247 evet oyuyla kabul edilen yasa tasarısı kapsamında, ülkede yasa dışı olarak çalışan ve sayıları 1 milyonu geçen belgesiz tarım işçileri belirli koşulları sağladıkları takdirde ABD vatandaşı olacak.

Meclisten geçen iki yasa tasarısının da eski ABD Başkan Donald Trump ve yönetiminin katı göç politikalarını tersine çevirme girişimlerinin bir sonucu olduğu belirtilirken tasarılar çok sayıda Cumhuriyetçi vekilden de oy alarak kabul edildi.

Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa tasarıları, göçmen hakları savunucuları tarafından da olumlu karşılandı. Göçmen haklarını savunmak için kurulan sivil toplum kuruluşu Raices, Twitter üzerinden, “Bu, göçmen hakları hareketinin yıllarca örgütlenmesi ve baskısının bir sonucudur ancak kutlamalarımızı sonuna kadar düzenlemeye devam edeceğiz” paylaşımını yaptı. 

Daha önce, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın döneminde ABD’ye çocukken getirilen birçok belgesiz göçmene koruma sağlamayı planlayan Daca programı, Donald Trump tarafından iptal edilmiş ancak ABD Yüksek Mahkemesi, 2020 yılında bu iptalin usulsüz olduğuna karar verilmişti. 

Joe Biden hükümetinin girişimleriyle Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa tasarıları sayesinde ülkeye yapılan göçlerin daha sıkı bir şekilde kontrol edilmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra bazı vekiller, Başkan Biden’ı, daha kapsamlı reformlar uygulayarak sınırları güvence altına almaya ve Orta Amerika’dan göçe neden olan istikrarsızlığın ve güvenli olmayan koşulların temel nedenlerini ele almaya çağırdı. 

Biden ise konuyla ilgili olarak Twitter üzerinden, “Beklemeye devam edemeyiz. Kongreyi, güvenli, düzenli ve insancıl bir göç sistemi oluşturabilmemiz, göçün temel nedenlerini çözebilmemiz ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kayıt dışı nüfusu yasallaştırabilmemiz için tüm göç sistemimize uzun vadeli çözümler bulmak için bir araya gelmeye çağırıyorum” mesajını paylaştı.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.