Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık meslek örgütlerinden uyarı: “Koronavirüs salgını hâlâ kontrol altında değil, birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz”

Sağlık meslek örgütleri, bugün (19 Mart) koronavirüs salgınının gidişatına yönelik ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada salgının hala kontrol altına alınamadığı ve artan vaka sayılarıyla salgının üçüncü pik noktasına yaklaşıldığı belirtildi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Türk Toraks Derneği (TTD) Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği ve TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Koronavirüs Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, ülkede koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının bir süredir tekrar artışta olduğu, yapılan günlük test sayısının azalmasına rağmen vaka sayısının artmaya devam ettiği ve mevcut maske, mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli olmadığı ifade edildi.

Hızlı aşılama için yeterli sayıda ve çeşitlilikte aşı sağlanmasının gerektiği vurgulanan açıklamada, aşılama hızının artmasının bir “zorunluluk” olduğu belirtildi.

Açıklamanın tamamı ise şöyle:

“Türkiye, Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı rakamlara göre 18 bin 912 yeni vakayla dünyada 7. sıraya yerleşmiştir.

Ülkemizde son 24 saatte 73 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz birkaç haftadır COVID nedeniyle ölenlerin sayısı azalma göstermekteyken tekrar artmaya başlamıştır.

Yapılan günlük test sayısı azalmasına rağmen vaka sayısı artmaya devam etmektedir.

Maske mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli gelmediği ortadadır.

Sürdürülebilir kapanma zamanı!

Şimdiye kadar olan “aç-kapalarla” neredeyse bir yıldır kapalı olan sosyal ve ekonomik hayata karşın, “toplumun tüm kesimlerini içeren, ülkeye giriş çıkışlarda ciddi tedbirlerin alındığı, her tür denetimin herkese eşit olarak uygulandığı, toplumun hiçbir kesiminin kenarda unutulmuş hissetmediği, nakit gelir desteğiyle sürdürülebilir bir kapanma” öneriyoruz. Bu kapanma süresi bilimsel verilere  dayanılarak, konuyla ilgili kurumlar ve sağlıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlenmelidir.

Hızlı aşılama zamanı!

Türkiye ilk üç günde 650 binden fazla kişiyi aşılayabilmiş sağlık çalışanlarına sahip bir ülkedir.

Yeterli sayıda ve çeşitlilikte aşı sağlandığı takdirde hızlı aşılama ile toplumdaki hastalık yükü azaltılabilir. Aşılama hızını artırmak zorunda olduğumuz açıktır.

Sürdürülebilir hızlı kapanma ve beraberinde hızlı aşılama sonrasında da basamaklandırılmış ve güvenli bir açılma planlanmalıdır.

Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız.”

Derleyen: Sema Kızılarslan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.