Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

STK’lardan HDP’ye açılan kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine dair ortak açıklama: “Siyaset kurumunu denklem dışına itecek uygulamalardan vazgeçilmeli”

Sivil toplum kuruluşları (STK), Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine tepki olarak ortak açıklama yayınladı. 178 kurum ve kuruluşun imzacı olduğu metinde, “Siyaset kurumunu denklem dışına itecek uygulamalardan vazgeçilmeli. Ekonomik, sosyal ve insan hakları alanındaki reformlara öncelik ve hız verilmesinin ülkemizin ve tüm yurttaşlarımızın yararına olacağı kanısındayız” denildi.

HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde çarşamba günü (17 Mart) dava açıldı, aynı gün Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Yaşananlara dikkat çekmek için Doğu ve Güneydoğu’daki 13 ilde bulunan 178 STK, ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Geçmiş tecrübelerimizle de sabit olduğu üzere siyasi partileri kapatmak suretiyle siyaset kurumunu güçsüzleştirmek ve etkisiz hale getirmek, ülkemizi demokratik değerlerden ve nihai hedef olan Avrupa Birliği üyeliğinden daha da uzaklaştıracağı gibi aynı zamanda siyaset dışı araçların daha da güçlenmesine yol açacaktır” denildi.

Parti kapatmanın ve milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının Türkiye’ye yararının olmayacağının söylendiği açıklamada, “Biz aşağıda imzası bulunan STK’lar ve meslek örgütleri olarak; parti kapatma ve milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının ülkemize bir yarar sağlayamayacağını, salgının etkisiyle artan ekonomik sorunları daha da ağırlaştıracağını, çoğulculuk ve hukuk devleti ilkesi açısından da kırılmalara yol açacağını düşünüyor ve değerlendiriyoruz” ifadeleri yer aldı.

2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) açılan kapatma davasında da aynı tutumu sergilediklerini hatırlatan STK’lar, “Bizler demokrasiye, hukuka ve çoğulculuğa olan inancımız, ilkesel ve ahlaki tutumumuzun gereği o dönemde AKP’nin kapatılmasına karşı çıkmış, bu görüşümüzü de kamuoyuyla paylaşmıştık” diyerek, 13 yıl önce AKP’nin kapatılmasına karşı yaptıkları açıklamadan bir bölüm paylaştı:

“Türkiye’nin demokratikleşmesinin en etkili yolunun, AB üyeliği yolunda gerçekleştirilmesi gereken reformlar olduğunu hatırlayarak, duraksayan, geri bırakılan reform süreci kararlı bir irade ile yeniden programlandırılmalıdır. Siyasi partiler ve seçim kanunları derhal TBMM gündemine alınarak, demokratik bir hale getirilmeli, siyasi partilerin yargı erkinin, keyfi, siyasi ve denetimi mümkün olmayan takdir hakkı ile kapatılmasının önüne geçecek bir düzenlemeye kavuşturulmalıdır. Türkiye’de gerçek demokrasi isteyen çevrelerin işbirliği ile Türkiye’nin temel sorunlarının çözümüne cevap verecek bir içerikle en kısa zamanda yeni sivil bir anayasanın hazırlanması için çalışmalar hızlandırmalıdır”.

Barolar, tabip odaları, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) de imzacı olduğu 178 kurum ve kuruluşun yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin HDP hakkında açılan kapatma davası talebini reddetmesi gerektiği vurgulandı:

“Anayasa Mahkemesi’nin HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, AİHM’in daha önce birçok parti kapatma davasında ortaya koyduğu kriterleri dikkate alarak kapatma talebini reddetmelidir. Türkiye’nin geleceği için önemsediğimiz bu görüş ve taleplerimizin dikkate alınmasını temenni ediyoruz. Bizler, hukuk başta olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda yapılacak reformlar konusunda görüş ve önerilerimizi de paylaşmaktan memnuniyet duyacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.