Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM’de gözaltına alınan Ömer Faruk Gergerlioğlu serbest bırakıldı

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Adalet Nöbeti’ni sürdüren Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında açılan yeni bir soruşturma nedeniyle sabah saatlerinde gözaltına alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Gergerlioğu’nun abdest almak için gittiği lavaboda pijamalarıyla gözaltına alındığını aktardı. Gergerlioğlu, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun serbest bırakıldığını, oğlu Salih Gergerlioğlu Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafla duyurdu.

https://twitter.com/salihro/status/1373591227115917317

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, Gergerlioğlu’nun serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yapıldı:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği tarafından yapılan suç duyurusu ve eki belgeler ile yazılı ve görsel basından elde edilen diğer bilgi ve belgeler sonucunda, 17.03.2021 tarihinde hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nun 60. birleşiminde okunması ile milletvekilliği düşen ancak TBMM binasından ayrılmayan ve ayrılmayacağını da yaptığı sosyal medya paylaşımları ile açıklayan eski Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkında ‘17.03.2021 tarihinden itibaren gece gündüz aralıksız TBMM binasını terk etmemesi, düşmüş olmasına rağmen Mecliste milletvekili gibi hareket etmesi ile 17.03.2020 tarihinde Meclis Genel Kurulundan ayrılıp HDP partisi grup katına çıktığı sırada kendisi ile birlikte yürüyüşe geçen gruptan biji serok apo şeklinde sloganlar atılması’ sebepleriyle Türk Ceza Kanunu’nun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Başsavcılığımızca Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne verilen talimat ile şüpheli Ömer Faruk GERGERLİOĞLU’nun ifadesinin alınması sağlanmış, ifadesi ikmal edildikten sonra şahıs serbest bırakılmıştır.”

Halkların Demokratik Partisi Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Gergerlioğlu’nun gözaltına alınıp götürüldüğü anları sosyal medya hesabından canlı yayınladı. Kaçmaz, “Ömer Hoca’yı maalesef ki pijamalarıyla birlikte, namaz kılmaya çalıştığı yerde, lavabodan zorla kaçırdılar. Yüzlerce polis memuru…94’ten bugüne maalesef hiçbir şey değişmedi” dedi.

Kaçmaz, daha sonra HDP’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gözaltı esnasında çok sayıda polis bulunduğunu, Gergerlioğlu lavaboda abdest alırken içeriye onlarca polisin girdiğini söyledi.

“Babamı abdest alırken aldılar”

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Abdest alırken aldılar babamı. Abdest alırken” dedi.

“Halkımız yazılan çizilen hiçbir şeye inanmasın, bizi bizden dinlesin”

Gergerlioğlu gözaltına alındığı sırada yanında bulunan ve yaşananları görüntüleyen HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Bu bir düşüklük, seviyesizlik göstergesi. Ömer Faruk vekilimiz halkın vekilidir. Burada barışçıl direnme hakkını kullanmıştır. Halkımıza söylüyorum, lütfen yazılan çizilen hiçbir şeye inanmasınlar. Bizi bizden dinlesinler” dedi.

Şentop: “Meclis’in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyecek”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Anayasaya göre milletvekilliği kesin hüküm ile sona ermiş ve milletvekili sıfatı taşımayan bir kişinin Meclis’i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez. Tamamen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerinin gereği olarak yapılan bir işleme karşı TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis’in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir. Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dahilinde yapılır ve yapılmıştır.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı: “Yanındaki kişilerle terör örgütü propagandası yapıyor”

Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasının nedeninin hakkında açılan yeni bir soruşturma olduğu öğrenildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ersoy Yıldız tarafından yürütülen soruşturmada, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürüldüğü gün TBMM Genel Kurulu’ndan çıkıp HDP Grubu’na giderken beraberinde bulunduğu kişilerle “grup içerisinden ‘Biji serok Apo’ sloganı atıldığı” ifade edildi.

Başsavcı Ersoy Yıldız’ın Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği talimat yazısında, Gergerlioğlu hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin şu bilgiler verildi:

“17 Mart 2021 günü milletvekilliği düşürüldükten sonra saat 19:25’te Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç vererek, ikinci katta bulunan HDP parti grup katına yürüyerek çıkarken beraberinde bulunan kişiler de dahil olmak üzere grup içerisinden ‘Biji serok Apo’ sloganlarının atıldığı, bu şekilde yanındaki kişilerle de birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyle terör örgütü propagandası da yapıldığı tespit edildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.