Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da eşiyle cinsel ilişkiye girmediği için boşanma davasını kaybeden kadın AİHM’e başvurdu

Fransa’daki bir boşanma davasında “cinsel ilişkiye girmediği” gerekçesi ile mahkemeyi kaybeden kadın, hakkını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. 

Connexion France’ın haberine göre, Fransa’da 66 yaşında bir kadın, 2019 yılında Versailles İstinaf Mahkemesi’nin karar verdiği boşanma davasını, “eşiyle cinsel ilişkiye girmeyerek evlilik görevlerini yerine getirmediği” gerekçe gösterilerek kaybetti. 

Mahkeme gerekçeli kararda, kadının birlikte yaşamın sürdürülmesini katlanılmaz kıldığına ve evlilik ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmediğine karar vermişti. 

Kamuoyu ile ismi paylaşılmayan kadın, Fransa’daki yargı sürecinde sonuç alamayınca AİHM’e başvurdu. Kadın, Fransız mahkemesinin verdiği kararın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel yaşama müdahale ve fiziksel bütünlüğün ihlali anlamına geldiği şikayetinde bulundu. 

AİHM’deki dava için kadını temsil eden iki sivil toplum kuruluşundan da gelen açıklamalarda, “Evlilik cinsel kölelik değildir ve olmamalıdır. Fransız yargısı, evlilik görevini dayatmaya devam ediyor ve böylece kadınların cinsel ilişkiye rıza gösterme ya da kabul etmeme hakkını inkar ediyor” denildi ve eklendi: “Fransa’da bir yılda gerçekleşen tecavüz ve tecavüz girişimlerinin yüzde 47’si eş ya da eski eşten kaynaklanıyor. Evlilik cinsel hizmet anlamına gelmemeli.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.