Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de bireysel silahlanma tartışmaları sürüyor, Başkan Biden Kongre’yi denetimi artırmaya çağırıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden dün (23 Mart) yaptığı açıklamada Kongre’yi, bireysel silahlanmayı kontrol edecek yasaları hızla değerlendirmeye ve böylelikle kitlesel şiddeti durdurmak konusunda adım atmaya çağırdı.

ABD’de son birkaç günde silahlı saldırılar sonucu ölümlerin yaşanması, ülkede uzun süredir devam eden bireysel silahlanma tartışmalarını yeniden alevlendirdi. ABD Başkanı Joe Biden, dün Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamayla, bireysel silahlanmanın yasaklanması konusunu gündemine taşıdı. Yarı otomatik silahların yasaklanması ve silah satışlarında yapılan soruşturmasındaki yasal boşlukların kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Biden, Kongre’yi silah kontrol yasalarını hızla değerlendirmeye çağırdı.

Biden Kongre’yi, 11 Mart’ta Temsilciler Meclisi’nden geçen ve silah alacak kişilerin geçmişine ilişkin kontrolü artıracak iki tasarıyı onaylamaya davet etti. Biden ayrıca, yarı otomatik silahların yasaklanması çağrısında da bulundu: “Gelecekte hayatları kurtaracak sağduyulu adımlar atmak için bir dakika daha beklemeye gerek yok. Temsilciler Meclisi ve Senato’daki meslektaşlarıma sesleniyorum: ABD’de yarı otomatik silahları yasaklayabiliriz.”

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki gazetecilere verdiği demeçte, Biden’ın silahlı şiddeti durdurmaya çalışmak için bir dizi eylem planladığını söyledi.

16 Mart’ta Atlanta eyaletindeki bir spa merkezinde sekiz kişinin öldürülmesinin ardından 22 Mart günü Colorado eyaletinde de bir süpermarkette silahlı bir saldırı sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Geçen hafta bu olayların birbirini takip etmesi, Biden’ın silah reformunu tekrar gündeme getirdi.

Ocak ayında göreve gelen Biden, seçim kampanyası sırasında silahlanma konusunda önlem alma sözü vermiş ve silah reformunu seçildikten sonraki ilk 100 günün hedeflerinden biri ilan etmişti.

ABD merkezli RAND şirketinin araştırmasına göre ABD, dünyanın en yüksek sivil silah sahipliği oranına ve oldukça yüksek bir “silahlı saldırı kaynaklı ölüm” oranına sahip. Ülkede sadece 2020 yılında 43 binden fazla insan ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybetti.

2019 yılında yapılan bir ankete göre, ABD’lilerin yaklaşık yüzde 70’i “güçlü veya ılımlı” silah kısıtlamalarını ve silah alacak kişinin geçmişinin kontrol edilmesini destekliyor.

Daha sıkı güvenlik kontrolü öngören yasa tasarılarının kabul edilebilmesi için 100 kişilik Senato’da 60 oya ulaşılması gerekiyor. 50 sandalyesi bulunan Cumhuriyetçilerin neredeyse tamamı silah kontrolü yasalarına karşı çıktığı için de söz konusu tasarıların kabul edilmesi zor görünüyor.

Kaynak: Reuters / Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.