Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nin Türkiye bildirisi açıklandı. Liderler, zirvenin ilk gününde, Doğu Akdeniz’de atılan adımlar ve bölgede düşen gerilim nedeniyle Türkiye’ye yönelik olumlu adımlar atma kararı aldı. Zirveden çıkan sonuca göre AB, Türkiye ile işbirliğini “kademeli, orantılı ve geri dönülebilir” bir şekilde geliştirecek.
Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nin ilk gününde (25 Mart) AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in hazırladığı rapor ışığında Türkiye ile ilişkilerin geleceğini değerlendiren AB liderleri, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan demokrasi, hukuk ve temel haklara ilişkin var olan tüm kaygıları ayrı tuttu ve Doğu Akdeniz’de atılan olumlu adımlar nedeniyle Türkiye ile işbirliği yapma kararı aldı.
AB Sözcüsü Barend Leyts, zirvenin ilk günü sürerken liderlerin Doğu Akdeniz ve Türkiye ile ilgili aldığı kararları kamuoyuyla paylaştı. Sonuç bildirisinde, AB’nin Ankara ile “kademeli, orantılı ve geri dönülebilir” bir şekilde işbirliğini geliştirmeye hazır olduğu belirtildi.
Conclusions on Eastern Mediterranean have been adopted at #EUCO chaired by @eucopresident pic.twitter.com/3zfy5izOKj
— Barend Leyts (@BarendLeyts) March 25, 2021
Doğu Akdeniz’de Türkiye ile işbirliği yapmanın, birliğin stratejik yararına olduğu vurgulanan bildiride “Doğu Akdeniz’de yasadışı sondaj faaliyetlerinin devam ettirilmemesini ve Yunanistan ile Türkiye arasında ikili görüşmelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.
AB liderleri, Gümrük Birliği’nin uygulanmasında yaşanan zorluklar karşısında da Avrupa Komisyonu’na Türkiye ile görüşmelere başlaması için yetki verdi ve Avrupa Konseyi’nden Gümrük Birliği’nin modernizasyonu için çalışmalara başlanmasını istedi.
Türkiye ile karşılıklı ilgi alanlarında “yüksek düzeyli diyalog” başlatmaya hazır olduklarının altını çizen liderler, Avrupa Komisyonu’ndan ayrıca Türkiye ile işbirliğinin “halklar arası temas” ve “seyahat” konularında nasıl geliştirilebileceğinin araştırılmasını talep etti.
AB liderleri aynı zamanda göç yönetimi konusunda da Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve Türkiye’deki dört milyon Suriyeli göçmene finansal yardım sağlanmasının yollarını bulmak için Avrupa Komisyonu’na talimat verilmesini kararlaştırdı.
Türkiye’nin önümüzdeki üç aylık süre içinde gözlemleneceği belirtilirken özellikle Doğu Akdeniz’de atılacak adımların dikkatle takip edileceği ve ikili ilişkiler hakkında alınacak nihai kararların haziran ayında düzenlenecek bir sonraki zirvede belirleneceği dile getirildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.