Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’tan Uygurlar’ın hesaplarına saldıran Çinli siber casuslara engel

Sosyal medya ağı Facebook, çok sayıda Uygur vatandaşının bilgisayarlarını ve akıllı telefonlarını izlemeye çalışan bir grup Çinli siber casusu engellediklerini duyurdu.

Facebook tarafından yapılan açıklamada, Çinli siber casusların sahte Facebook hesapları açarak Uygurlar’ın bilgisayarlarına ve akıllı telefonlarına girmeye çalıştıkları bildirildi. Facebook, korsan saldırı sonrası sayıları 100’ü bulan sahte hesapları kapatarak kötü amaçlı link ve yazılımları engellediğini duyurdu.

Çinli siber casusların kendilerini gazeteci, öğrenci ya da sivil toplum örgütü üyesi gibi tanıtan hesaplar açarak Uygurlar arasında güven sağlamaya çalıştığı aktarılırken 500’e yakın Uygur’un zarar gördüğü siber saldırı girişiminde sadece Doğu Türkistan’daki Uygurlar’ın değil Türkiye, Kazakistan, Suriye, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada gibi ülkelerde yaşayan Uygur vatandaşlarının da hedef alındığı belirtildi.

Siber casusların Uygurlar arasında popüler olan bazı haber sitelerini taklit eden internet siteleri kurarak kullanıcıların bu sitelerin linklerine tıklamasını sağladığı ve böylece bilgisayarlarına ya da akıllı telefonlarına eriştiği öğrenildi.

Facebook’un güvenlik politikalarından sorumlu müdürü Nathaniel Gleicher, “Sahte kişilerin kılığına girerek toplulukta güven oluşturmaya ve bu linkler aracılığıyla kişileri bilgisayarlarını erişime açık hale getirmek için kandırmaya çalıştılar” diye konuştu.  

“Hackerlar ile Çin’de bulunan iki teknoloji firması arasında bağlantılar var”

Facebook, konu hakkında yapılan inceleme sonucu Beijing Best United Technology Co Ltd (Best Lh) ve Dalian 9Rush Technology Co Ltd (9Rush) adlı iki Çinli firmanın izine ulaştıklarını ve internet korsanları için gerekli Android yazılımını bu firmaların sağladığını duyurdu.

Facebook, siber saldırıların sorumlusu olarak Çin hükümetini suçlamasa da hackerların “çok iyi kaynaklara” sahip olduklarının altını çizdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi

Çin Dışişleri Bakanı’ndan Türkiye ziyareti

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacağını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası güncel konular ele alınacak. Yi’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesi bekleniyor.

Pekin hükümetinin Müslüman Uygur azınlığa yönelik baskıcı politikası nedeniyle giderek artan uluslararası kınama mesajlarına ve eleştirilerine rağmen Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik bağların güçlendiği ve derinleştiği gözlemleniyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.