Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’daki ilk basın toplantısında konuştu: “2024 seçimleri için yeniden aday olmayı planlıyorum”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’daki ilk basın toplantısını düzenledi. Görevi devraldıktan 65 gün sonra basın mensuplarının karşısına geçen Biden, görevi süresince yönetiminin neler yaptığı başta olmak üzere birçok konuda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten 65 gün sonra Beyaz Saray’daki ilk basın toplantısını düzenledi. Gazetecilerden soru almadan önce yönetiminin 65 gün boyunca neler yaptığını anlatan Biden, “100 günde 100 milyon aşı hedefine 42 gün önce ulaştık, şimdi ise 200 milyonu hedefliyoruz” dedi. Biden sözlerine, “İddialı bir hedef olduğunu biliyorum, ilk hedefimizin iki katı ama dünyada hiçbir ülke bizim çalışmalarımıza yaklaşamadı” diyerek devam etti. 

1,9 trilyon dolar içeren “Amerikan Kurtarma Planı”nın bir parçası olan 1400 dolarlık yardım çeklerinin şimdiden 100 milyon kişiye ulaştığını da belirten Biden, hem işsizlik oranlarının düştüğünü hem de ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi. ABD’de hâlâ işsiz kişilerin olduğunu ve bu sorunun çözümü için atılması gereken birçok adım olduğunu vurgulayan Biden, “Yardım burada, umut da kapıda” dedi.

Konuşmasını bitirdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, başta Meksika sınırındaki göçmenlerin durumu, Afganistan’daki askerlerin çekilmesi, Çin ve Kuzey Kore ile ilişkiler ve gelecekteki planları hakkında açıklamalarda bulundu. 78 yaşındaki Joe Biden, gelecek planlarına yönelik olarak, “2024 seçimleri için yeniden aday olmayı planlıyorum fakat kadere de saygı duyuyorum” diye konuştu.  

Meksika sınırındaki göçmenlerin durumu

Biden’a toplantıda en çok göçmenlerin durumuyla ilgili sorular yöneltildi. Meksika sınırından geçmek isteyen göçmen sayısındaki artış konusunda görüşlerini aktaran Biden, göçmenlerle ilgili birçok sorunun eski Başkan Donald Trump yönetimi döneminden kaldığını ve kendi dönemlerinde bu sorunu ortaya çıkaran faktörlerin yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Afganistan’daki ABD askerleri

Biden, Afganistan’daki ABD askerlerinin 1 Mayıs’a kadar çekilmesini öngören plana ilişkin olarak da, “1 Mayıs’a kadar askerlerimizin tamamını çekmemiz taktiksel nedenle zor gözüküyor. Fakat burada uzun süre kalmaya niyetimiz yok” dedi. Biden, ABD ordusunun 2022 yılında Afganistan’da olmasını beklemediğini de sözlerine ekledi.
Afganistan’dan çıktıktan sonra bölgenin güvenliğinin sağlanması için NATO müttefikleri ile istişarelerde bulunduklarını belirten Biden, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın da hafta ortasında Brüksel’de NATO ülkeleri dışişleri bakanları ile görüştüğünü hatırlattı ve “Ayrılmamız halinde, bunu güvenli bir şekilde yapacağız” diye konuştu.  

Kuzey Kore ve Çin ile ilişkiler

Kuzey Kore’nin bu hafta başında Japonya yakınlarında füze denemesi yapması ile ilgili soruları da cevaplayan Biden, Kuzey Kore’nin balistik füze fırlatarak Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmalarını ihlal ettiğini söyledi. Kuzey Kore’nin gerilimi tırmandırması halinde ABD ve müttefiklerinin cevap vereceğini de belirten Biden, “Ben diplomasi için hazırlıklıyım ancak bu nükleer silahlardan arındırmanın nihai sonucuna bağlı olmalı” dedi.

Hafta başında ABD ve Çin heyetleri arasında yaşanan gergin anlar hakkında da konuşan Biden, Çin ile karşı karşıya gelmek istemediklerini belirtti. Kendi başkanlığı döneminde Çin’in dünya genelinde küresel bir hegemonya kuramayacağını da söyleyen Biden, “Çin ile çetin bir karşılaşma değil, sıkı bir rekabet istiyoruz” dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i, Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı görevini üstlendiği dönemden bu yana tanıdığını dile getiren Biden Şi’yi, “Putin gibi, otokrasinin geleceğin olgusu olduğunu ve demokrasinin bu dünyada işlemeyeceğini düşünen liderlerden biri” diyerek tanımladı. Çin’in Doğu Türkistan’da ve Hong Kong’da yaptıklarına da değinen Biden, “Uygurlar’a olanlar ve Hong Kong’da yaşananlara dikkat çekmekten hiçbir zaman geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.