Yılın başından beri atanan rektör Prof. Dr. Melih Bulu’ya karşı eylemlerin devam ettiği Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde bugün 12 öğrenci gözaltına alındı. Polisin kampüse girmeleri için müdahale ettiği öğrenciler, sonrasında kampüsten çıkmadı. Gözaltına alınan arkadaşları serbest bırakılana kadar kampüsü terk etmeyeceklerini söyleyen öğrenciler geceyi kampüste geçiriyor.
4 Ocak’tan beri Güney Kampüs’te eylemlerini sürdüren öğrenciler, önceki günlerde okulun giriş kapısında gökkuşağı bayrağı açan bir öğrenciye üniversitenin açtığı soruşturmaya ilişkin toplantının yapılacağı Kuzey Kampüs’e geçmek istedi. Aralarında Güney Kampüs’ten birkaç dakika mesafedeki Kuzey Kampüs’e geçerken öğrencilere polis müdahale etti, dört öğrenci gözaltına alındı.
Öğrenciler, gözaltının gerekçesinin gökkuşağı bayrağı taşınması olduğunu bildirdi. Dört öğrencinin polis tarafından, kimliklerine bakılacağı gerekçesiyle alıkonulduğu bilgisinin paylaşılmasının ardından daha fazla sayıda öğrenci ve öğretim üyesi Kuzey Kampüs önünde toplandı.
Polisin dağılmaları yönünde çağrı yaptığı kalabalık, gözaltına alınan dört öğrenci serbest bırakılmadan dağılmayacaklarını söyledi. “Eylem yapmıyoruz, sadece arkadaşlarımızı istiyoruz” diyen kalabalığa polis müdahale etti ve başka öğrenciler de gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, toplam 12 öğrencinin gözaltına alındığını, öğrencilerin önce hastaneye, ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüleceklerini duyurdu.
Öğrenciler, gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar Kuzey Kampüs’ü terk etmeme kararı aldı. Öğrenciler, “Arkadaşlarımız gözaltında, onlardan haber alamıyoruz. Arkadaşlarımız için kaygılıyız, onlar bırakılana kadar kampüsü terk etmiyoruz” dedi.
Saat 21.00’de sokağa çıkma yasağının başlamasıyla, öğrenciler kütüphanenin açık olan çalışma salonlarına girdi. Gözaltındaki öğrencilerin emniyetteki ifadelerinin tamamlandığı, sabah saatlerinde savcılıkta ifade verecekleri öğrenildi. Eylemlerini sürdürme kararı alan öğrenciler, geceyi kampüsteki çalışma salonunda geçiriyor.
Gözaltına alınan 12 öğrencinin emniyetteki ifadelerinin tamamlandığı ve yarın savcılıkta ifadelerinin alınacağı öğrenildi. Öğrenciler, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ile suçlanıyor
— Medyascope (@Medyascopetv) March 25, 2021
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, bu gece kampüsteki eylemlerini sürdürüyor pic.twitter.com/zrxKfTc9OC