Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Yeni kabine, yeni bakanlar, yeni makamlar

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması tüm kamuoyunca beklenen yeni kabine, yeni bakanlar ve yeni makamlar üzerine yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine değişikliğine gideceğini ve bu değişiklikle birlikte yeni bakanlıkların yürürlüğe gireceği şeklindeki söylentileri aktaran Yetkin, yeni bakanlıkların, Erdoğan açısından bir idari, bir de siyasi işlevi olabileceğini söyledi:

“Devlet idare aygıtının yeniden yapılanması çerçevesinde sadece bakanlıkların ayrılması değil, bazı önemli kurumların bağlı bulunduğu bakanlıkların değişmesi de söz konusu olabilir. Bunlar arasında Devlet Su İşleri, Tapu ve Kadastro, Nüfus İdaresi de sayılıyor. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ya da müttefiki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin deyişiyle ‘Türk tipi başkanlık’ sisteminde müsteşarlıkları kaldırmış, yerine bakan yardımcılıkları getirmişti. Bakanlar, biri mutlaka kendilerine adeta siyasi komiser olarak verilen yardımcılarla çalışmaya başlamıştı. Oysa bakanlıkların içinden yetişen, bürokrasiyi iyi bilen müsteşarların yokluğunda sistem daha da hantallaşmaya başladı. Ama kimsenin henüz bu konuyu açacak cesareti yok. Yeni bakanlıklar, sadece yeni bakanlar anlamına gelmiyor. Aynı zamanda yeni, bakan yardımcıları, danışmanlar, makam otomobilleri, makam personeli, yeni bürokrasi anlamına da geliyor. Tam da Erdoğan’ın kamu harcamalarını kısacağı sözü verdiği bir dönemde… Siyasi işlevi daha çok insana devlet bütçesinden sorumluluk ve makam vererek AKP iktidarına bağlılıklarını güçlendirme çabası olarak özetlenebilir. Düşünsenize, AKP MKYK üyeliklerinin sayısı, yedekler ve yeni kurullarıyla birlikte yüzde 25 artırıldı. Bu saydığımız yeni bakanlıkların yeniden kuruluşu onaydan çıkarsa Erdoğan kabinesindeki bakanlar da en az yüzde 25 artarak 16’dan 20’ye çıkabilir. İdari yapıda da bunu devlet yapısında uzun vadeli kadrolaşma çabasının yeni bir aşaması olarak görmek mümkün. Yeni bakanlıklar kurulduğu takdirde yani bakanlar muhtemelen bu makamlara hevesli milletvekilleri arasından çıkmayacak. Çünkü cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi rejiminde bakan olanın milletvekilliğini bırakması gerekiyor. Oysa yeni anayasa hazırlığındaki Erdoğan’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) AKP üye sayısını düşürmeye hiç niyeti yok. Bakanlar ya şu anda milletvekili olmayan kıdemli AKP’lilerden ya da Cumhurbaşkanlığı’nın kurul ve komitelerinde yetişen isimlerden seçilebilir. Bakanlar olmasa da bakan yardımcılarının içinde Cumhurbaşkanlığı’nın ‘paralel bakanlık’ olarak çalışan bu yapılarından yatay geçiş yapacaklar olabilir.

Murat Yetkin‘in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.