Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgın, iklim krizi ve kuraklık – Prof. Dr. Doğanay Tolunay: “Devletler koronavirüs salgınından ders çıkarmadı, aksine salgının getirdiği ekonomik güçlükleri aşmak için doğal ekosistemlere saldırdı”

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993 yılında alınan karara göre, 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Dünyada ise temiz suya erişim konusunda tablo gün geçtikçe olumsuz bir yöne doğru evriliyor. UNESCO’nun Dünya Su Raporu’na göre dünya üzerinde iki milyar insanın temiz suya düzenli erişimi yok, 4,3 milyar insan sıhhi tesisat kullanmıyor. Su kaynaklarının kısıtlı olması ve artan çevre kirliliği nedeniyle 2050 yılına kadar bu sayının artması bekleniyor. UNICEF’in tahminlerine göre, temiz su, sıhhi tesisat ve hijyen imkanlarının olmayışına bağlı ishal hastalıkları yüzünden her gün beş yaş altı yaklaşık bin 400 çocuk hayatını kaybediyor. İçinde bulunduğumuz ve etkisini günden güne daha fazla hissettiğimiz iklim krizini, kuraklığı ve UNESCO’nun hazırladığı rapor çerçevesinde su krizinden çıkış yollarını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.