Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kırmızı illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi günleri de uygulanacak, ramazan ayında kafe ve restoranlar yalnızca paket servis yapacak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (29 Mart) düzenlenen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, koronavirüs salgınındaki vaka sayılarının artmasından dolayı salgınla mücadele kapsamında yeni tedbirler uygulanacağını duyuran Erdoğan, yüksek riskli (kırmızı) illerde hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklarken 13 Nisan’da başlayacak ramazan ayında kafe ve restoranların yalnızca paket servis yapacağını söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Kırmızı illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günleri uygulanacak”

Güncellenen risk haritasını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı renk ile ifade edilen “çok yüksek riskli” illerin sayısının, nüfusun yüzde 80’ini teşkil eden 58 şehre ulaştığını belirterek “Türkiye’nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek. Kırmızı illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günleri uygulanacak. Kafe ve lokanta gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın yüzde 50 kapasite ile çalışabilecek” diye konuştu. 

“Ramazan ayı boyunca toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler ülke genelinde gerçekleştirilmeyecek”

Bu yıl 13 Nisan ve 12 Mayıs tarihleri arasına denk gelen ramazan ayı için ek tedbirler uygulanacağını da belirten Erdoğan şunları söyledi: “Ramazan ayında hep birlikte fedakârlık yapacağız. Bu mübarek ay boyunca ülke genelinde hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız. Sadece ramazan ayı boyunca ülke genelinde lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak. Yine ramazan ayı boyunca toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler ülke genelinde gerçekleştirilmeyecektir. Bundan etkilenen kafe ve lokantalara mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacağız.”

“Vaka sayıları artsa da yatan hasta ve yoğun bakım hastası oranı aynı düzeyde yükselmiyor”

Aşılamada önceliğin yaşı yüksek insanlara verilmesinin olumlu sonuçlarının sahada görüldüğünü belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Aşılamada 15 milyona ulaşmamızın sonuçlarını sahada görmeye başladık. Aşılamaya ileri yaşlardaki vatandaşlarımızdan başladığımız için vaka sayıları artsa da yatan hasta ve yoğun bakım hastası oranı aynı düzeyde yükselmiyor. Bunun yanında vefat sayılarının artması bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmek durumunda bıraktı.”

20-26 Şubat haftasında paylaşılan risk haritasında 17 olan “çok yüksek riskli” (kırmızı) il sayısı, 29 Mart’ta paylaşılan haritada 58’e yükseldi. 20-26 Şubat haftasında 14 olan “düşük riskli” (mavi) il sayısı ise bire düştü.

“Avrupa başta olmak üzere dünyadaki pek çok ülkeye göre tedbirleri en akılcı ve makul seviyede uygulayan ülkeler arasındayız”

Alınan tedbirleri “akılcı ve makul” diyerek niteleyen Erdoğan, “Salgın döneminde işleri azalan esnafımızın, programları bozulan öğrencilerimizin sıkıntılarını yakından takip ediyoruz. Şartların elverdiği her durumda normalleşme adımlarını atarak kısıtlamalardan bunalan milletimize nefes aldırmaya çalışıyoruz. Avrupa başta olmak üzere dünyadaki pek çok ülkeye göre tedbirleri en akılcı ve makul seviyede uygulayan ülkeler arasındayız. Buna rağmen vaka, hasta ve ölüm sayıları arttığında milletimize karşı sorumluluklarımız gereği tedbirleri güncellemek durumunda kalabiliyoruz” dedi.  

“Milletimize merkezinde insanın olduğu yeni bir anayasa hazırlamak istiyoruz”

Açıklamalarında daha önce yaptığı “yeni ve sivil anayasa” çağrılarını da tekrarlayan Erdoğan, hukuk ve ekonomi alanlarındaki reformların da hızla hayata geçirileceğini belirtti: “Biz ekonomi ve hukuk alanındaki reformlara sahip çıkacağız. Hiç şüphesiz en önemli reform başladığımız yeni ve sivil anayasadır. Milletimize merkezinde insanın olduğu yeni bir anayasa hazırlamak istiyoruz. Ortaya çıkacak metnin 84 milyonu kucaklaması lazım. Bu konuda her türlü görüşe ve teklife açığız.”

“Vatandaşlara ellerinde tuttukları altın ve dövizleri ekonomimize kazandırmaları çağrımı tekrarlamak istiyorum”

Konuşmasının ekonomi ile ilgili kısmında yatırımcılara ve vatandaşlara seslenen Erdoğan, “Buradan menşeine, rengine, inancına bakmaksızın tüm yatırımcılara sesleniyorum. Gelin Türkiye’ye yatırım yapın. Dün ülkemize yatırım yapanlar bugün büyüyen pazarları ve artan kazançlarıyla bunun meyvelerini topluyorlar. Vatandaşlara da ellerinde tuttukları ve milli servetimiz olan altın ve dövizleri finans kuruluşları vasıtasıyla ekonomimize kazandırmaları çağrımı tekrarlamak istiyorum“ dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.