Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd davasında ilk duruşma yapıldı: “Gözlerinize inanın, bu bir cinayet”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinde bulunan Minneapolis kentinde, 25 Mayıs 2020 tarihinde polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden siyah vatandaş George Floyd’un (46) ölümüyle suçlanan eski polis memuru Derek Chauvin dün (29 Mart) ilk kez mahkeme karşısına çıktı. Cinayetle yargılanan Chauvin’in suçlu bulunması halinde 40 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Ülkede ve dünya çapında son yılların en yakından izlenen davasının ilk duruşması, savcılığın açış konuşmalarıyla başladı. Dava için dokuzu beyaz, altısı siyah ve diğer etnik gruplardan toplam 15 kişilik jüri heyeti seçilirken jüri üyelerine Floyd’un ölümünün dokuz dakika 29 saniyelik video kaydı izletildi. Ardından, karma bir dövüş sanatları sporcusu ifade verdi ve konuyu kendi uzmanlık alanına göre değerlendirdiğinde, eski polis memuru Chauvin’in, Floyd’un ölümünde suçlu olduğuna inandığını söyledi. Sanık Chauvin’in avukatları ise Floyd’un ölüm sebebinin aşırı doz ilaç kullanımı ve kalp rahatsızlığı olduğunu kanıtlayacaklarını söyledi. 

Davacı tarafın avukatı Jerry W. Blackwell, jüri üyelerinin dikkatini, Floyd’un ölümünün kayıt altına alındığı video gösterimine vermeleri gerektiğini belirterek bu görüntülerin, geçen yaz ülke çapında bir protesto dalgasını ateşlediğini vurguladı. Chauvin’in yaklaşık on dakika boyunca Floyd’u nefessiz bıraktığını söyleyen Blackwell, “Gözlerinize inanın, bu bir cinayet” dedi.

Davalı Chauvin’in savunma avukatları ise jüri üyelerinden, videonun dışındaki kanıtları da değerlendirmelerini istedi. Avukat Eric Nelson, delillerde 50 binden fazla öğe olduğunu söyledi ve davanın “dokuz dakika 29 saniyeden fazlası” olduğunu vurguladı. 

Polis memuru Derek Chauvin (sağda) ve avukatı Eric Nelson

Davacı tarafın avukatları, Floyd’un otopsisini yapan ve ölümünü cinayet olarak sınıflandıran Hennepin ilçesi tıbbi müfettişi Dr. Andrew Baker’ın dışında yedi tıp uzmanının daha görüşünün alınacağını belirtti. 

Duruşmada, olayın yaşandığı caddenin karşısındaki bir benzin istasyonunda çalışan kasiyer ve bir acil durum hattı memuru da dahil olmak üzere çeşitli tanıklar da yer aldı. Acil durum hattı memuru Jena Scurry, “İçgüdülerim bana bir şeylerin ters gittiğini söylüyordu” dedi. 

Dava sırasında Floyd destekçilerinin protesto düzenleme ihtimaline karşılık şehirde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Davanın yaklaşık bir ay sürmesi beklenirken Chauvin’in suçlu bulunduğu takdirde 40 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.