Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “İktidar bundan sonra her kadın cinayetinin suç ortağıdır”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Buldan, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi hakkında, “Kadına yönelik her türlü erkek şiddetinde failin biri cinayeti işleyen ise diğeri de İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldıran zihniyettir. Kadın düşmanı iktidar bundan sonra her kadın cinayetinin suç ortağı, faili ve sorumlusudur. İstanbul Sözleşmesi artık kadınlar için bir mücadele ortaklığıdır. İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran erkek kararı biz kadınların nezdinde yok hükmündedir” dedi.

Pervin Buldan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Muhalefeti dinlemek yerine muhalefete savaş açtılar

Sözlerine siyasi iktidarın muhalefete yönelik tutumunu eleştirerek başlayan Buldan, iktidarın her sorunu HDP’ye saldırarak aşmaya çalıştığını savundu. Buldan, “Demokrasinin vazgeçilmez unsuru muhalefeti dinlemek yerine muhalefete savaş açtılar. Ekonomiden adalete, işsizlikten yoksulluğa kadar hiçbir sorunun çözümünü bulamıyorlar. Hükümetin bütün sorunlara çözümü HDP hakkında kapatma davası açmak olmuştur. Bu hükümetin tek amacı iktidarda kalmaktır. Demokrasi mücadelesi veren bizlere düşen ise bu zulüm düzenine hep birlikte iktidar yolunu kapatmaktır. Bunu da mutlaka başaracağız” diye konuştu.

“Halkın iradesi kapatma davalarına sığmaz”

Buldan, HDP’ye açılan kapatma davası hakkında şunları söyledi: “Açılan dava siyasi bir intikam davasıdır. Bu davanın talimatını veren sarayın iki ortağıdır. Küçük ortak davanın savcısı, büyük ortak başsavcısıdır. HDP kolay lokma değildir. Boğazınızda kalır. HDP’den koparabileceğiniz tek parça partinin tabelası olur ama onu bile size vermeyiz. Nevruz fotoğraflarına bir kez daha bakın. Halk, ‘Benim irademi engelleyemezsin, buna izin vermem’ dedi. O yüzden boş yere HDP’siz Meclis hayalleri kurmayın. Bu davanın sonucunda en büyük kaybeden ve devranı kapanacak olan sizin iktidarınız olacaktır. Bu halkın iradesi kapatma davalarına sığmaz.”

“Kadına yönelik erkek şiddetinde failin biri cinayeti işleyen ise diğeri İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldıran zihniyettir”

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini sert sözlerle eleştiren Pervin Buldan, bu kararın şiddet yanlılarına cesaret verdiğini ve bundan böyle mevcut iktidarın her kadın cinayetinin suç ortağı haline geldiğini belirtti. Buldan, sözlerine şöyle devam etti:

“Tek adamın bir gece yarısı kararıyla, üç-beş oy fazla almak hesabıyla verilen bu karar erkek şiddetine karşı mücadeleden çekilmektir. İktidarlarının devamı için milyonlarca kadını, LGBTİ+’ları, çocukları ölümle yüz yüze bırakmaktır. Aynı zamanda erkek yargıyı cesaretlendirmektir. Çok açık söylüyorum, kadına yönelik her türlü erkek şiddetinde failin biri cinayeti işleyen ise diğeri de İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldıran zihniyettir. Kadın düşmanı iktidar bundan sonra her kadın cinayetinin suç ortağı, faili ve sorumlusudur. İstanbul Sözleşmesi artık kadınlar için bir mücadele ortaklığıdır. İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran erkek kararı biz kadınların nezdinde yok hükmündedir.”

“AKP’nin bir büro memuru milyoner oluyorsa tepedekilerin zenginliğini düşünün”

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Buldan, “Son günlerde sosyal medyaya yansıyan görüntüler, aynı zamanda haksız zenginleşme ile halkın nasıl yoksullaştırıldığının görüntüsüdür. AKP’nin bir büro memuru milyoner oluyorsa tepedekilerin zenginliğini siz düşünün. Halkın yoksullaşmasının en büyük nedeni bu iktidarın çürümesidir” dedi.

“Yayınladıkları risk haritası salgını yönetemediklerinin göstergesidir”

Konuşmasının sonunda hükümetin koronavirüs salgınıyla mücadele stratejilerine de değinen Buldan açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: “Yayınladıkları risk haritası salgını yönetemediklerinin göstergesidir. Bu iktidar herkes için büyük bir risk. Biz gittiğimiz her yerde ‘Ortak sorunumuz saray rejimidir, işsizlik, yoksulluktur’ dedik. Birlikte adil biçimde bölüşmeye ve özgürleşmeye karar verdik. Buradan Artvin-Hopa’da heyetimizi sıcak şekilde karşılayan Karadeniz’in çay üreticisi kadınları başta olmak üzere tüm halklarımıza sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.