Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mozambik’te geçen hafta en az dokuz kişinin öldürüldüğü saldırıyı IŞİD üstlendi

Mozambik’in kuzeyindeki Palma kentinde geçen hafta düzenlenen silahlı saldırıyı IŞİD üstlendi. IŞİD, 55 kişinin öldürüldüğünü duyururken Mozambik hükümetinden yapılan açıklamada kolluk kuvvetlerinin Palma şehrinin büyük bir bölümünü tekrar kontrol altına aldığı duyuruldu. Saldırılardan dolayı birçok yabancı yatırımcı da şehirden helikopterler ve araçlarla çıkarıldı.

Geçen hafta Mozambik’in Palma kentindeki çoğu yabancı yatırımcılardan oluşan konvoya yapılan saldırının ardından çatışmalar, şehrin birçok bölümüne yayılmıştı. IŞİD kendi medya kanalları üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıları üstlendiğini ve 55 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Ayrıca bankaların ve kamu binalarının da ağır hasar gördüğü belirtilmişti.

Geçen haftaki saldırılar sonucu kentin limanını ve bir bölümünü ele geçiren IŞİD’lilerin ardından Mozambik hükümeti, dokuz kişinin öldüğünü ve kolluk kuvvetlerinin pazartesiden itibaren Palma kentinin kontrolünü tekrar ele geçirdiğini açıkladı. Resmi açıklamaya rağmen Palma ve Mozambik’ten gelen haberler hâlâ net değil. Yabancı yatırımcılar kentin kontrolünün tam olarak sağlanmadığını belirtiyor.

Palma kenti, kıyısında bulunan milyar dolarlık gaz rezervleri nedeniyle, başta Fransız enerji devi Total olmak üzere birçok yabancı yatırımcının son zamanlarda varlık gösterdiği bir kent. IŞİD’in kente sızması Sahra Altı Afrika’daki güvenlik sorunlarını tekrar gündeme getirdi.  

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.