Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski İstanbul belediye başkanlarından Ahmet Vamık İsvan anısına sergi açıldı – Kemal Kılıçdaroğlu: “Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Saraçhane’deki ana yerleşkesinde eski İBB Başkanı Ahmet İsvan anısına düzenlenen “Ahmet Vamık İsvansergisinin açılışına katıldı. Kılıçdaroğlu, “Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir. Var olan sorunlara çözüm üretmek demektir. İsvan’ın attığı adımların bugün sürdürülebilir olması, o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da en yüksek oy oranıyla seçilen belediye başkanı olan Ahmet İsvan anısına açılan serginin açılışını gerçekleştirdi. İBB’nin Saraçhane’deki ana yerleşkesinde açılan sergiyi gezen Kılıçdaroğlu, “Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’a hizmet etmek, farklı bir şeydir. Farklı bir anlamı, ağırlığı vardır. Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir. Var olan sorunlara çözüm üretmek demektir. İsvan’ın attığı adımların bugün sürdürülebilir olması, o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir” diye konuştu.  

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Ahmet İsvan, demokrasiye bağlılığı, halka hizmet tutkusu, katılımcı kişiliği, dürüstlüğü ve karşısına çıkarılan engeller karşısında asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor. Onun yolunda yürümekten gurur duyuyoruz. Biz de bu şehre onun gibi kalıcı eserler bırakabilirsek ne mutlu bize. Halkımızın gönlünde böyle derin bir yer edinebilirsek ne mutlu bize” dedi.

Ahmet İsvan, İBB tarihinde en yüksek oy oranıyla (yüzde 64) seçilen başkan olma unvanını taşıyor. 1973-77 yılları arasında İstanbul Belediye Başkanı olarak görev yapan ve “halkçı belediyeciliğin” mimarı olarak kabul edilen İsvan’ın adını taşıyan sergiye Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun yanı sıra eski CHP genel başkanlarından Altan Öymen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Ekrem İmamoğlu aynı bayrağı taşıyor

İsvan’ın kızı Nurhan İsvan da törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tam bugün Ekrem İmamoğlu örneğinde olduğu gibi, o zamanlar da üç büyükşehirin belediyesi, muhalefet partilerindeydi. Onun için merkezle herhangi bir anlaşmazlık bütün kaynakların kesilmesine sebep olabiliyordu. Şimdi de aynı şey yaşanıyor. Babam buna, belediyeyi kendine yeterli ve doğru dürüst yönetilen bir yer haline getirebilmek için itiraz etti. Şimdi bayrağı devretmiş olduğunu çok büyük bir gururla görüyoruz. İmamoğlu da aynı bayrağı taşıyor. Sergide görecekleriniz bu maceranın kısa bir kesiti. Buraya gelebilmiş olmanızdan, kıymetinin biliniyor olmasından şu anda babam çok mutludur.”

Açılış öncesinde konuşan İmamoğlu, İsvan’ın “halkçı belediye başkanı” gibi çok anlamlı ve değerli bir tanımlamayı sonuna kadar hak ettiğini belirterek “Şehrimize yaptığı katkılar İstanbullular adına önemli bir tarihi dönemdir. Ahmet İsvan, İstanbul’un seçim tarihinde en yüksek oy oranıyla seçilen belediye başkanı olmuştur. Türkiye’nin siyasi olarak büyük çalkantılar yaşadığı bir dönemde, çok zorlu bir görevi yerine getirmiştir” dedi.

Halkı ile bütünleşmiş bir yerel yönetim, her türlü zorluğun altından kalkabilecek güçtedir

İsvan’ın mücadeleci kimliğinin kendilerine moral verdiğini söyleyerek tüm İstanbullular’ı sergiye davet eden İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birçok belge, fotoğraf, ses kayıtları, videolar, gazete haberleri, raporlar, yazışmalardan oluşan sürprizlerle dolu, çok güzel bir sergi ortaya çıktı. Hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İstanbullular’dan 20 Haziran’a kadar açık olacak sergimizi ziyaret etmelerini ve halkla iç içe belediyeciliği İstanbul’da, burada görmelerini çok istiyoruz. Ahmet İsvan’ın çok zorlu şartlar altında başardıklarının, bugünün İstanbul’u için bütün zorlukların aşılmasında umut olacağına yürekten inanıyorum. Halkı ile bütünleşmiş bir yerel yönetim, her türlü zorluğun altından kalkabilecek güçtedir. Bunu hiç kimse unutmasın. Bunu kanıtladığı yıllar geçse de izi silinmeyecek işlere imza atarak bizlere rehber olduğu, hâlâ umut ve moral verdiği için Sayın Ahmet İsvan’ı bir kez daha minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun.” 

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen de konuşmasında, “İBB Başkanı ve arkadaşları, bu sergiyi hazırlamakla bütün İstanbullular’ın görüşüne sunmakla çok isabetli bir iş yapmıştır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise şöyle konuştu: “Bugün hep birlikte güzel bir şeyi gerçekleştiriyoruz. Tarihe duyulan saygıyı, insana duyulan saygıyı bir şekliyle bu sergiyle dile getiriyoruz. Bu bağlamda, Ekrem İmamoğlu’nun bu çabasını da yürekten kutluyorum. Bir kente hizmet eden insanları anmak, onları unutturmamak ve gelecek kuşaklara o değerleri aktarmak için, o insanların yaptıklarını aktarmak için bu tür çabalar büyük bir fırsat. Cumhuriyet tarihimizi yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? İstanbul’un tarihini, cumhuriyet döneminde İstanbul’a yapılanları yeteri kadar çocuklarımıza aktarabildik mi? Bu tür çabalar, geçmişte yaşananların gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir fırsat.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.