Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkesen ile söyleşi: “Yaklaşık 100 çocukta koronavirüsün sebep olduğu MIS-C hastalığını tespit ettik”

Koronavirüs salgınının başında, bu virüsün çok etkilediği hedefler arasında olmayan çocukların, yeni dalga ve varyantlar ile birlikte virüsün hem hedefi hem de yaygın bulaştırıcıları olduğu ortaya çıktı. Salgın ile birlikte belirti göstermeden ya da hafif şekilde koronavirüs geçiren çocuklarda “MIS-C” adı verilen bir hastalığın ortaya çıktığını belirten Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Taşkesen, şimdiye kadar yaklaşık 100 çocukta bu hastalığın çıktığını ve tedavi edildiklerini söyledi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Taşkesen, salgın başladığı zaman ilk gelen verilere göre koronavirüsten çocukların yetişkinlere göre az etkilendiğinin ortaya çıktığını, bunun da kendilerini sevindirdiğini belirterek, “Enfekte olan çocukların ya belirti göstermeden ya da hafif şekilde bu virüsü atlattıklarını gözlemledik. Ancak ikinci dalga ile birlikte vaka sayaları artınca enfekte olan çocuk vaka sayasında da artış yaşandı ve virüsü belirtili ya da belirtisiz geçiren çocuklarda MIS-C adı verilen bir hastalık ortaya çıktı. Koronavirüsü geçiren çocuklarda üç-dört hafta sonra yüksek ateş, ishal, kusma, vücutta döküntü şeklinde ortaya çıkıyor MIS-C hastalığı. Vücutta hemen hemen tüm organları tutan hastalık, en fazla kalp kaslarına tutunuyor. Şu ana kadar 100’e yakın vaka tespit ettik. Tedavi edip gönderdik ama bu hastalığın ileride nasıl bir etki göstereceğini belirlemek için bu çocukarın takip edilmesi gerekir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.