Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği: “Başhekim atamalarında yasalara, bilime, akademiye ve liyakate uygun davranılmıyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), eğitim ve araştırma hastanelerindeki (EAH) başhekim atamalarında yasalara, bilime, akademiye ve liyakate uygun davranılmadığını belirterek yasa ve yönetmeliklerle belirlenen kriterlerin uygulanmasını istedi.

TTB Merkez Konseyi, uzman yetiştiren önemli kurumlar olan eğitim ve araştırma hastanelerine liyakat ile başhekim atanmamasını eleştirdi. Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 663 Sayılı Kanun Hükmünde Karrnamenin 42. maddesine göre eğitim ve araştırma hastanelerinin başhekimlerinin, eğitim görevlisi tabip yahut tıp alanında doçent veya profesör unvanlı tabip olması gerektiğini hatırlatan TTB, ”Bu kadrolara uzman hekimlerin başhekim olarak atanması yasalara aykırı olup, bu durum en kısa zamanda düzeltilmelidir” dedi.

Yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak eğitim görevlisi tabip yahut tıp alanında doçent veya profesör yerine uzman veya doktor başhekim atanan eğitim ve araştırma hastanelerini tek tek sıralayan TTB’nin açıklamasında şöyle denildi: “Ülkemizde ne yazık ki uzun süredir liyakat ve başarı üzerine bir yönetici ataması yapılmamaktadır. Siyasi kadroların kendi görüşlerine uygun kişileri devlet yapısının her alanına yerleştirerek kadrolaşma çabaları sürmektedir. Siyasilerin müdahalesiyle olan atamalar ne yazık ki eğitim ve akademik alanda da yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bu durum akademik çevre ve kamuoyu nezdinde uzun süredir rahatsızlık yaratmaktadır.”

TTB, üniversite rektörleri ve fakülte dekanlarının da aynı zihniyetle, demokratik ve bilimsel olmayan usullerle atandığını hatırlatarak şu örneği verdi: “Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun, tıp fakültesi dekanlığı ile birlikte dört fakülteye vekâleten dekan olarak atanması bu kötü örneklerden yalnızca birisidir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin adrese teslim, adeta kişileri işaret eder tarzda kadrolaşma çabalarından en sonunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bile rahatsız olmuş ve bir genelge yayımlamak zorunda kalmıştır.”

Açıklamada başhekim atamalarında yasalara, bilime, akademiye ve liyakate uygun davranılmayan hastaneler şöyle sıralandı:

“Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Ortak Kullanım Protokolü’ne bağlı Eskişehir Şehir EAH, Erenköy Ruh ve Sinir EAH ve Konya Beyhekim EAH ile Sağlık Bakanlığı ile Ortak Kullanım Protokolü olan devlet üniversitelerinden Ağrı Üniversitesi Tıp Fakültesi Ağrı EAH, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilecik EAH, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kütahya Evliya Çelebi EAH, Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kırklareli EAH başhekimleri uzman hekimlerdir. Ayrıca Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Ortak Kullanım Protokolü’ne bağlı Bursa EAH, Diyarbakır Gazi Yaşargil EAH, Erzurum Bölge EAH, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan EAH ile Sağlık Bakanlığı ile Ortak Kullanım Protokolü olan devlet üniversitelerinden Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Aksaray EAH, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon EAH, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Erzincan Mengücek EAH, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı EAH, Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Karabük EAH, Karaman Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaman EAH, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kırşehir EAH, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Niğde EAH başhekimleri ise doktor öğretim üyesidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.