Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de bir çiftlikte bulunan 17. yüzyıla ait Arap sikkeleri, korsanlık tarihine dair birçok sırrı çözebilir

Amatör tarihçi Jim Bailey, ABD’nin Rhode Island eyaletinde bulunan Middletown kasabındaki bir çiftlikte 17. yüzyıla ait Arap sikkeleri buldu. Şimdiye kadar ABD’de bulunan en eski Arap sikkeleri olduğu belirtilen paraların 17. yüzyılda yaşamış ünlü İngiliz korsan Henry Every’nin hikayesine ışık tutarak korsanlık tarihinin birçok gizemini çözebileceği düşünülüyor.


7 Eylül 1695’te, İngiliz korsan Henry Every’nin kaptanlığında seyir halinde bulunan Fancy adlı korsan gemisi, Hindistan’dan Mekke’ye giden hacıları taşıyan Ganj-i Sawai adlı gemiye saldırdı. Gemideki hacıların yanlarında, şu an değeri milyon dolarları bulan bazı değerli takılar ve eşyalar da bulunuyordu. Kayıtlara göre Every’nin emrindeki korsanlar gemiyi ele geçirerek hacıların eşyalarına el koydu ve gemideki erkekleri köle olarak satmak için kaçırırken birçok kadına da tecavüz etti. Eldeki bilgiler Every’nin ve emrindeki korsanların saldırıdan bir yıl sonra, 1696’da İrlanda’ya gittiğini ortaya koyuyordu. Ancak Bailey’nin keşfi, tarihin yeniden yazılmasına olanak sağlayabilir.

2014’te yine Middletown’da ortaya çıkan ve 18. yüzyıla ait olduğu düşünülen keşiflerin ardından kasabada araştırma yapmaya başladığını söyleyen Bailey’e göre, bulduğu bu sikkeler, Every ve tayfasının İrlanda’ya gitmeden önce Amerikan deniz kolonilerini de ziyaret ettiğini ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak için Middletown yakınlarında gemiden kaçırdıkları sikkelerle alışveriş yaptığını ortaya koyuyor. Bailey’e göre, dönemin en tehlikeli korsanlarından biri olarak gösterilen Every, Amerikan kolonilerinde köle tüccarı kılığına girerek yakalanmamayı başardı ve İrlanda’ya ulaştı. Köle tüccarlığı ve köle ticareti o dönemde Amerikan kolonilerinin en önemli ekonomik aktivitelerinden biriydi.

Jim Bailey

Rhode Island Üniversitesi’nde antropoloji eğitimi alan ve korsanlık tarihinde önemli bir yer tutan İngiliz Wydah Gally gemisinin keşiflerinde asistan olarak çalışan 53 yaşındaki Bailey, bu keşfin, Amerikan kolonilerinin korsanlar için operasyon üsleri olduğunu gösteren kapsamlı dokümantasyonlarla birlikte korsanlık tarihindeki birçok sırrı çözebilceğini düşünüyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.