Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guantanamo Hapishanesi’nin bir zamanlar gizlenen kampı kapatılıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun yaptığı açıklamaya göre Guantanamo Hapishanesi’nde 7 numaralı kamp kullanılamaz duruma gelmesinin ardından boşaltıldı. Mevcut mahkûmlar ise hapishanenin de bulunduğu Küba’daki başka bir ABD üssüne taşındı.

2002 yılında dönemin ABD Başkanı George Bush’un emriyle kurulan ve özellikle Afganistan’da ve Irak’ta yakalanan El Kaide bağlantılı mahkûmların tutulduğu Guantanamo Hapishanesi’ndeki 7 numaralı kamp kapatıldı. Bu kampın varlığı, uzun bir süredir ABD hükümeti tarafından reddediliyordu.

Küba’daki askeri üslerden de sorumlu Güney Ordu Komutanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 7 numaralı bölüm, operasyonel verimi artırmak için kapatıldı. Açıklamada kaç mahkûmun transfer edildiği belirtilmezken en az 14 mahkûmun transfer edildiği düşünülüyor. 2006 yılında açılan 7 numaralı kamp, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından gizlice tutulan El Kaide ve 2001 İkiz Kuleler Saldırısı bağlantılı mahkûmları barındırıyordu. Kamp birçok kez şiddet içeren sorgulama ve işkence yöntemlerinden dolayı gündeme gelmişti. ABD ordusu ve hükümetinin uzun bir süre varlığını reddettiği kampa, basının girmesine hiçbir zaman izin verilmedi.

Barack Obama, başkanlığı döneminde kampı kapatmaya söz vermişti ama kapatmak için Temsilciler Meclisi ve Senato’dan gerekli desteği bulamamıştı. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden da kampı kapatmak istediğini açıklamıştı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.