Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular yaşamını yitirdi

Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular 83 yaşında yaşamını yitirdi. Kutlular, rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı İstanbul’daki bir özel hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu.

Kutlular’ın vefat haberini Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, sosyal medya hesabından duyurdu:

Yeni Asya’nın kurucusu Mehmet Kutlular, kaldırıldığı hastanede yoğun bakım servisinde tedavisi devam ederken hayatını kaybetti. 1938 yılında Balıkesir’in Gönen ilçesinde doğan Kutlular, 21 Şubat 1970’te yayın hayatına başlayan Yeni Asya gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlenmişti. Kutlular, Nurcular cemaati arasında “Yeni Asyacılar” olarak tanınan grubun lideriydi.

Mehmet Kutlular, 17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminden sonra kullandığı “Deprem ilahi ikazdır” sözleri nedeniyle tutuklanmış ve 276 gün cezaevinde kalmıştı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Mehmet Kutlular’a “maddi ve manevi tazminat talebine” ilişkin Bakırköy 13. Ceza Mahkemesi’nin verdiği “kısmen kabul” kararını bozunca Kutlular, kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımış ve AİHM, hapis kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine aykırı bularak Türkiye’yi tazminata mahkûm etmişti.

Kutlular, hatıralarını “İşte Hayatım” adlı kitabında toplamıştı.

Kutlular, yarın (7 Nisan) öğle namazını müteakip, saat 14.00’te Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası Eyüp Sultan Mezarlığı’nda defnedilecek.

Mehmet Kutlular, 26 Ağustos 1999’da Ruşen Çakır‘ın sorularını yanıtlamıştı. Kutlular, bu röportajda Fethullah Gülen ile ilgili, “Bir zamanlar Fethullah Hoca’yı, hoşgörüyle, okullarıyla ‘örnek bir Müslüman’ olarak gösterdiler; devlet büyükleri okullarını ziyaret etti ve Hoca’yı alkışladı. Bir takiye vardıysa devletin bunu bilmemesi mümkün müydü? Değildi. Maksatlarını yerine getirdiler, ardından büyüdüğünü görünce de ‘Devleti ele geçirmek istiyor’ dediler” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.