Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz Times gazetesi: “Avrupa Birliği dünkü görüşmede, göç dalgasını durdurması için Erdoğan’a daha fazla maddi yardım teklif etti”

İngiltere’nin köklü gazetelerinden Times, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Recep Tayyip Erdoğan’ın dün (6 Nisan) Ankara’da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’le yaptığı görüşmeye sayfalarında geniş yer ayırdı. “Avrupa Birliği göç dalgasını durdurması için Erdoğan’a daha fazla maddi yardım teklif etti” başlığıyla paylaşılan haberde, tarafların, 2016 yılında imzalanan beş yıllık AB-Türkiye Göç Mutabakatı’nı yenileme konusunda anlaştığı öne sürüldü.

Times gazetesinin İstanbul muhabiri Hannah Lucinda Smith’in imzasıyla yayımlanan haberde, 18 Mart 2016’da imzalanan ve Avrupa Birliği’nin (AB) Ankara’ya, Yunanistan üzerinden gelen göçmenleri Türkiye’de tutması karşılığında 6 milyar euro maddi yardım yapmasını öngören anlaşma hatırlatılarak dün yaklaşık üç saat süren “samimi” görüşmede, AB’nin yeni bir göç dalgasını durdurma karşılığında Türkiye’ye daha fazla maddi yardım yapma teklifinde bulunduğu belirtildi.

Görüşmede göç, ekonomi, ikili ilişkiler ve stratejik işbirliğinin yanı sıra, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi gibi konuların konuşulduğu, Türkiye ve AB’nin göçmenlere yönelik anlaşmayı uzatacakları belirtilen haberde şöyle denildi:  

“İki taraf, Türkiye’ye Yunanistan’a göçmen akışını durdurması için 6 milyar euro verilen beş yıllık anlaşmanın daha fazla maddi yardım sağlanarak uzatılması konusunda anlaştı. Kesin ayrıntılar henüz kamuoyuna açıklanmadı ancak AB yakında Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ün mültecilerle ilgilenmesine yardımcı olacak bir finansman paketi açıklayacak.”

Times’daki haberde ayrıca, AB liderlerinin, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması yönünde adımlar atılmasıyla birlikte insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleri konusunda kaygılarını dile getirdikleri aktarıldı. 

Görüşmede AB’nin Türkiye ile 2018’de askıya alınan yüksek düzey diyalogları tekrar başlatmasına ve Gümrük Birliği’nin modernize etme çalışmalarını derinleştirmesine yönelik kararların da alındığı belirtilen haberde bu gelişmeler, “ikiyüzlülük” olarak tanımlandı.

2016 yılında çoğu Suriyeli olan 850 binden fazla göçmenin Türkiye’den Yunanistan’a geçtiği ve bunun üzerine Türkiye’nin sınır geçişini önleme ve ilk etapta 72 binden fazla göçmeni geri alma eşliğinde göçmenleri barındırmak için AB’den 6 milyar euroluk finansman almayı kabul ettiği belirtilen haberde, Erdoğan’ın AB’nin 2016 ve 2018 yıllarında üçer milyar euro şeklinde yapacağı maddi yardımların yalnızca 3,7 milyar eurosunu yapmasından dolayı birliğe tepki gösterdiğinin altı çizildi. 

Öte yandan haberde, anlaşma sonrası Türkiye’den Yunanistan’a gelen göçmenlerin sayısının önemli oranda düştüğü, 2019 yılında 59 bin 726 olan göçmen sayısının 2020 yılında da 9 bin 714’e düştüğü aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.