Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump döneminde ailelerinden ayrılmak zorunda kalan yüzlerce göçmen çocuk hâlâ Meksika sınırındaki gözetim merkezlerinde tutuluyor

Bir önceki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın görev yaptığı 2017-2021 yılları arasında ailesinden ayrılan yüzlerce göçmen çocuk, hâlâ ABD-Meksika sınırındaki gözetim merkezlerinde tutuluyor. ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiği ilk günlerde mülteci çocukları aileleriyle birleştirmek için özel bir birim oluştursa da çocukların ve ailelerin avukatları sürecin yavaş işlediği görüşünde.

New York Times gazetesinin ulaştığı bir mahkeme raporu, ABD’de ailesinden ayrılan göçmen çocukların akıbetini ortaya koydu. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın görevde olduğu 2018 Nisan’ında yürürlüğe soktuğu ve sınırdan ABD’ye yapılan göçleri engellemek için tasarlanan “aile ayrımı yasası”, gelen yoğun tepkiler sebebiyle birkaç ay içinde iptal edilmişti. Ancak bu dönemde ailelerinden ayrılan 445 mülteci çocuk hâlâ ABD’nin Meksika sınırındaki gözetim merkezlerinde tutuluyor.

20 Ocak’ta göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiği ilk hafta imzaladığı özel bir başkanlık kararnamesiyle beraber ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı özel bir birim oluşturarak ailelerinden ayrılmış çocukların ailelerine kavuşturulmasına öncelik vereceğini açıklamıştı. Bu kapsamda şubat ayından bu yana 61 mülteci çocuk ailesiyle kavuşturulmuş olsa da Biden hükümeti, hâlâ yüzlerce çocuğun ailesini bulmakta zorluk çekiyor. Gözetim merkezlerinde tutulan 445 mülteci çocuktan birçoğunun ailesinin sınır dışı edildiği düşünülüyor. Öte yandan 100’den fazlasının ailesinin halen ABD’de olabileceği tahmin ediliyor.

Federal hükümet kurumları ve ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (A.C.L.A) ailesinden ayrı bırakılan çocukları ailelerine kavuşturmak için beraber çalışıyor olsa da mülteci çocukların ailelerini bulmak birimler için oldukça zor bir görev. A.C.L.A.’dan aktivistler ve avukatlar, göçmenlerin yaşam koşullarının Trump dönemine kıyasla daha iyi olduğunu belirtse de göçmen çocuklarının o dönemde uğradıkları psikolojik ve sosyal zararların düzeltilebilmesi için daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiği görüşünde.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.