Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran: “Natanz Nükleer Tesisi’ne düzenlenen siber saldırının arkasında İsrail var, intikamını alacağız”

İran, ülkenin İsfahan kentinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi’nde pazar günü (11 Nisan) meydana gelen kazayı “terör saldırısı” olarak nitelendirirken saldırının arkasında İsrail’in olduğunu söyleyen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Siyonistler intikam almak istiyor çünkü yaptırımların kaldırılması konusunda ilerleme sağladık. Buna izin vermeyeceklerini söylediler ama Siyonistlerden intikamımızı alacağız” diye konuştu. 

Pazar günü (11 Nisan) İran’ın İsfahan kentindeki Natanz Nükleer Tesisi’nde elektrik dağıtım ağında bir arıza olduğu bildirildi. Konuya ilişkin açıklama yapan İranlı yetkililer, nükleer santralde oluşan arızanın siber saldırı sonucu yaşandığını belirterek, olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarak “Siyonistler intikam almak istiyor çünkü yaptırımların kaldırılması konusunda ilerleme sağladık. Açıkça buna izin vermeyeceklerini söylediler. Ama Siyonistlerden intikamımızı alacağız” dedi.  

Natanz Nükleer Tesisi’ne yapılan siber saldırı, İsrail medyasında büyük yankı uyandırırken devlet radyosu Kan, İsrail istihbarat servisi Mossad’ın İran’ın nükleer santraline yapılan saldırıda rol oynadığını ve santralde meydana gelen hasarın İran’ın açıkladığından daha fazla olduğunu öne sürdü. 

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ise olay hakkında şunları söyledi: “Bu eylem bizim nükleer gelişimimizden rahatsız olanların yenilgisidir. Yine bu eylem İran’ın acımasız yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelerine karşı olanların başarısızlığıdır. Bu saldırılara rağmen nükleer faaliyetlerimize ve yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelerimize devam edeceğiz.” 

Natanz Nükleer Tesisi’ne yapılan saldırı, İran’ın Kızıldeniz’de bulunan yük gemisine İsrail tarafından düzenlenen mayın saldırısından beş gün sonra gelirken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü yaptığı açıklamada, “Bugün yaşananlar yarın tekrar yaşanmayacak. İran’ın silahlanmasına karşı sürdürülen mücadele büyük bir görev” demişti.  

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.