Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ramazanın ilk iki haftasında kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz, hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri akşam 19.00 ve sabah 05.00 olarak güncellendi”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Koronavirüs salgınında son duruma ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan, ramazan ayıyla birlikte hayata geçirilecek yeni tedbirleri duyurdu. Ramazan ayının ilk iki haftasında “kısmi kapanma uygulamasına” geçileceğini ifade eden Erdoğan bu dönemde hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatlerinin akşam 19.00 ile sabah 05.00 arası olarak güncellendiğini belirtirken eğitimde de 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademelerin uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdüreceğini duyurdu. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ramazan ayının ilk iki haftasında ‘kısmi kapanma’ uygulamasına geçiyoruz”

Türkiye’nin salgınla mücadelede dünyadaki en başarılı ülkelerden biri olduğunu savunan Erdoğan, vaka ve vefat sayılarının artması nedeniyle mevcut tedbirlerin biraz daha sıkılaştırılacağını açıkladı: “Türkiye salgının sağlık boyutunu başarıyla yürüttüğü gibi alınan tedbirlerin olumsuz etkilerini azaltma konusunda da dünyadaki en başarılı ülkeler arasında özellikle yer alıyor. Her fırsat bulduğumuzda tedbirleri gevşeterek normalleşme sürecini başlatıyoruz. Son dönemde bilhassa büyükşehirlerde artan vaka ve vefat sayıları bizi tedbirleri yeniden sıkılaştırmaya yöneltti. Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz.”

Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecek

Erdoğan kısmi kapanma çerçevesinde hayata geçirilecek uygulamaları şu sözlerle aktardı: “Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulaması sürerken hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri akşam 19.00 ve sabah 05.00 olarak güncellenmiştir. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir. Bir süre önce ara verdiğimiz 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz. Kamuda saat 16.00’da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak. Hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacak. Şartları uygun olan özel sektör firmaları da bu yönde teşvik edilecek.”

“Eğitimde 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecek”

“Eğitimde sınav sürecinde olan 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir. Yeme-içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu ve benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecektir. Lokanta ve benzeri işletmeler ise ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel al hizmetiyle çalışmalarını yürüteceklerdir. Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul ve benzeri bütün toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonuna kadar yapılmayacaktır. Uygulama yarın akşam saati itibariyle başlayacaktır.”

“Hedeflediğimiz iyileşmeyi temin edemezsek, çok daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz”

Önlemlerin yetersiz kalması halinde daha sert tedbirlerin de devreye sokulacağını belirten Erdoğan, “İlk iki haftalık dönemde hedeflediğimiz oranda iyileşmeyi temin edemezsek devamında çok daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz hale gelecek. Aşı sırası gelenlerin bu imkanı derhal değerlendirmelerini istiyorum. Aşının  vaka ve vefat sayılarını düşürmedeki etkisi gözlem ve rakamlarla tespit edilmiştir” diye konuştu.

“AB’den tek talebimiz üyeliği kabul edilen diğer ülkelerle aynı sürece tabi tutulmamızdır”

Konuşmasında dış politikaya ilişkin de mesajlar veren Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri, Karadeniz’de yaşananlar ve Libya’daki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi: “Geçen hafta AB Konsey Başkanı ve von der Leyen’i ülkemizde ağırlayarak gündemimizdeki konuları konuştuk. Çok geniş bir yelpazeye yayılan bu gelişmenin ilişkilerimiz bakımından yeni dönemi teşkil etmesini umuyoruz. Hep söylediğimiz gibi Türkiye, AB ile ilişkilerinde samimi ve şeffaf olmuştur. AB’ye tam üyelik adımlarını birer birer attık. Bizden sonra başvuru yapan ülkelere rağmen çok önlerinde olduğumuz bir gerçektir. AB’nin ciddi siyasi ekonomik krizlerine yol açacak göç akınının önüne geçtik. AB’den tek talebimiz üyeliği kabul edilen diğer ülkelerle aynı sürece tabi tutulmamızdır. Türkiye’nin demokrasi, insan hakları, ekonomi ve güvendeki gayretleri, kendi vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini yükseltmeyi amaçlamaktadır. Bu süreci AB ile yönetirsek daha memnun kalırız.”

“Putin ile turizmden Ukrayna krizine kadar pek çok konunun yer aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik”

D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nı güçlendirmek için çalıştıklarını ve geçen hafta Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasındaki krize ilişkin şöyle konuştu: “Türkiye olarak çoğunluğu gençlerden oluşan D-8’i güçlendirmek için her gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz. Geçen cuma günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile turizmden Ukrayna krizine kadar pek çok konunun yer aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Bu güçlü etkin ve yapıcı diplomasi işbirliğinin bölgemizdeki ve dünyadaki sorunların çözümünde iyi bir sonuç teşkil ettiğini düşünüyorum. Hemen ertesi gün Ukrayna Başbakanı’nı ağırladık. Sayın Zelenskiy ile Rusya krizi başta olmak üzere bölgesel birçok konuyu değerlendirdik. Bu görüşmede serbest ticaret anlaşmasını da imzalama konusunda mutabık kaldık. Karadeniz’in iki yakasındaki Ukrayna ve Türkiye’nin ilişkilerinin geliştirme yönünde atılacak her adımın önemli olduğuna inanıyoruz.”

“Libya’nın yeniden istikrar ve huzur yoluna girmesini sağladık”

Son olarak Libya’daki mevcut duruma ilişkin açıklamalarda bulunarak uluslararası topluma seslenen Erdoğan, “Dün de Libya Başbakanı’nı Ankara’da ağırladık. Libya bizim için herhangi bir ülke değildir. Yaklaşık 500 yıllık kadim ilişkilere sahip olduğumuz Libya’nın barış içinde yaşamasını en az kendi bekamız kadar önemsiyoruz. Bu ülkenin egemenliğine, toprak bütünlüğüne yapılan saldırılar karşısında Libyalı kardeşlerimizin yanında yer almaktan sarfınazar etmedik. Libya’nın yeniden istikrar ve huzur yoluna girmesini sağladık. Uluslararası toplumdan beklentimiz ise darbecileri kenara bırakarak Libya’nın meşru hükümetinin yanında yer almasıdır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.