Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere son yedi ayın en düşük koronavirüs kaynaklı ölüm sayısını bildirdi, ABD’de yapılan son araştırmalara göre anneler çocuklarına emzirerek antikor aktarabiliyor

Dünya genelinde aşılanan kişi sayısı 773 milyona ulaştı. Hindistan’da ve Yunanistan’da vaka sayıları ve ölüm oranları yükselişte. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bazı eyaletlerde aşı olmak için, aynı eyalette yaşama sınırlaması kalkıyor. Çinli yetkililer, Sinovac’ın ürettiği koronavirüs aşısında “problem” olduğunu itiraf etti ve aşıları karıştırarak aşının etkinliğini artırmayı planladıklarını söyledi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Aşılanan kişi sayısı 770 milyonu aştı

Dünya genelinde aşılanan kişi sayısı 773 milyona ulaştı. Bu da şimdiye kadar ortalama her 100 kişiye 10 doz aşı vurulduğu anlamına geliyor ancak gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerin aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Öyle ki birçok ülke henüz tek bir doz aşılama bile bildirmedi. Aşılanan 773 milyon kişinin yüzde 83’ü yüksek gelirli ve orta-yüksek gelirli ülkelerde yaşarken, yalnızca yüzde 0,1’i düşük gelirli ülkelerde yaşıyor.

Aşılanma oranlarının düşük olduğu ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar iki milyar doz tedarik etmeyi amaçlayan Covax projesi sayesinde bir aşı paylaşım düzenlemesinin gerçekleşmesini umuyor.

Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” (Verilerle Dünyamız) projesi kapsamında hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre çoğu ülke, erken aşılama dönemlerinde, sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri vatandaşlar gibi savunmasız gruplara öncelik verdi. Nüfusunu en hızlı aşılayan ülke İsrail olarak açıklandı.

İsrail’in ardından, vatandaşlarını en hızlı aşılayan ilk beş ülke arasına giren ülkeler ise sırasıyla şöyle:

Doğu Afrika’da yer alan Seyşeller, Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Asya ülkesi Butan ve Güney Amerika kıtasında yer alan Şili.

İngiltere, son yedi ayın en düşük koronavirüs kaynaklı ölüm sayısını bildirdi

İngiltere, dün (11 Nisan) koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarının sayısının yalnızca yedi olduğunu bildirdi. Bu, 13 Eylül’den bu yana ülkenin gördüğü en düşük sayı. 

İngiltere, ikinci dalganın zirvesindeyken 20 Ocak’ta, tek bir günde 1820 ölüm bildirmişti. Dün ise koronavirüs kaynaklı yedi ölüm yaşandı. Hükümet salgının başlangıcından bu yana koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarının sayısını 127 bin 87 olarak açıklarken gayri resmi verilere göre bu sayı, 150 binin üstünde. 

Çinli yetkililerden “Sinovac’ta bir problem var” itirafı

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Başkanı Gao Fu, dün (11 Nisan) yaptığı açıklamada Çin’in geliştirdiği Sinovac adlı koronavirüs aşılarında “bir problem” olduğunu itiraf etti. Gao Fu, Çin’in geliştirdiği koronavirüs aşısı Sinovac’ın etkisini artırmak için aşıları karıştırmayı ve aşıların dozlarında değişikliğe gitmeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi. 

Farklı aşıların karıştırılmasının ve aşılarda kullanılan dozların tekrar ayarlanmasının gündemlerinde olduğunu söyleyen Gao Fu, üretim hızının ve etkinlik oranını bu şekilde artırmaya çalışmanın, bilim insanlarını farklı sonuçlara ulaştırabileceğini belirtti. 

Çin Dış İlişkiler Konseyi’nde küresel sağlık alanında uzman olan Yanzhong Huang, Gao Fu’nun açıklamalarına ilişkin “İlk defa bir devlet görevlisi aşının koruyuculuk oranının endişe verici olduğunu söylüyor” dedi.  

Financial Times ise diğer aşı üreticilerinin aksine Çinli aşı üreticilerinin üçüncü faz test sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmadığını hatırlattı ve bu konunun geçmişte de şeffaflık tartışmalarına neden olduğunu belirtti. Financial Times’ın haberinde ayrıca, Çin’in mart ayı itibariyle 20’den fazla ülkeye aşı ulaştırdığı ve yaklaşık 40 milyon doz aşı gönderdiği de hatırlatıldı. 

Yunanistan’da vaka sayıları ve koronavirüs sebepli ölümler artıyor

Yunanistan, dün 1718 yeni vaka ve 52 ölüm bildirirken, gerçek rakamların hükümet tarafından açıklanan vaka ve ölüm sayılarından daha fazla olduğu düşünülüyor. Düşük vaka sayısı, yapılan test sayılarının yetersizliğine bağlanıyor. Salgının başlangıcından bu yana, sekiz 1885 ölüm ve 295 bin 480 doğrulanmış koronavirüs vakası açıklandı. 

Ülkede şimdiye kadar bildirilen yeni varyantlı vaka sayısı, Atina bölgesinde 839 ve Selanik’te ise 186 olarak kaydedildi. Yunanistan’da dün (11 Nisan) itibariyle solunum cihazına bağlı 780 hasta bulunuyor. 

ABD’de bazı eyaletlerde aşılanmak için o eyalette yaşama şartı kalktı

ABD’nin New Hampshire ve Oklahoma eyaletleri, eyalette aktif ve düzenli olarak ikamet etmeyenlere de aşı hizmeti vereceğini açıklayan en son eyaletler oldu. Uzmanlar, bir yandan aşı olmak isteyen vatandaşların talebinin artarken bir yandan da aşıların üretimi ile dağıtımının hızlandığını ve bu sebeple yakında daha fazla eyaletin ikamet sınırlamalarını kaldıracağını umuyor.  

ABD şu an, günde yaklaşık 3,1 milyon doz aşı yapıyor. Bu oran, mart başındaki oranlardan yaklaşık iki milyon daha fazla. 

New York Times’ın veri tabanına göre, koronavirüsün yeni varyantlarının ülke içindeki dolaşımı arttığından, ABD’nin geçen hafta, günlük bildirdiği vaka sayıları da arttı. Geçen hafta ülkede ortalama olarak günde 68 bin yeni vaka görüldü. 

Aşılanan anneler çocuklarına sütleri yoluyla antikor aktarabilir

ABD’de yapılan çok sayıda araştırma, aşılanmış annelerin sütünde de antikorlar olduğunu gösterdi. Anneler, emzirme yoluyla çocuklarına antikor aktarabiliyor. 

Bilim insanları aşılanmış annelerin sütündeki antikorları araştırırken, “Aşılanmış bir kişiden alınan anne sütü, koronavirüsü engelleyebilecek bir tür iksir midir?” sorusuna yanıt aradı. “Aşılanmış anne sütü antikor içerir mi?” sorusundan yola çıkılan araştırmalar sonucunda, annelerin emzirerek çocuklarına antikor aktarabildiğini gösteriyor fakat aktarılan bu antikorların bebeği koronavirüsten tam olarak nasıl koruduğu henüz belli değil.

ABD’de son dönümde yapılan çok sayıda çalışma, aşılamadan sonra üretilen antikorların gerçekten anne sütünden geçebileceğini gösterdi. Uzmanlar, yeni çocuk sahibi olmuş anneler, aşı olmaktan vazgeçmemeleri uyarısında bulundu.

Rusya’da salgında en az 300 bin kişi ölmüş olabilir

Rusya’da hükümetin açıkladığı resmi verilere göre, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 102 bin 649. Geçen yıl ülkenin en çok alıntı yapılan istatistiklerine göre ise salgının başlangıcından bu yana 300 binden fazla kişi öldü.

Önceki yıl boyunca Rusya, virüsün kendisiyle savaşmaktan çok salgının halkla ilişkiler ve ekonomik yönlerine odaklanmış haldeydi. 2020 yılının bahar aylarında uygulanan iki aylık katı karantina önlemlerinin ardından hükümet, yaz boyunca kısıtlamaları büyük ölçüde kaldırmıştı. 

Cumartesi günü Rus yetkililerin Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirdiği son verilere göre, Rusya’nın koronavirüs ölüm bilançosu yaklaşık olarak 102 bin kişi. Bu sayı nüfusa oranlandığında, ABD ve Batı Avrupa’nın çoğundan çok daha düşük.

Resmi istatistik ajansı Rosstat, salgın döneminde ülkede yaşanan “normal” ölümlerin sayısında inanılmaz bir sıçrama gözlemlendiğini belirtiyor. Rosstat’a göre, resmi kayıtlara “normal ölüm” olarak yansıyan bu ölümlerin birçoğu aslında koronavirüs kaynaklı. 

Hindistan’da durum kötüleşiyor

Geçen yıl koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almışken dünyanın en sert karantina önlemlerini uygulayan ülkelerden biri olan Hindistan’da da salgın kontrolden çıktı. 

Koronavirüs geçen yıl Hindistan’ı ilk kez vurduğunda, ülke dünyanın en katı ulusal karantinalarından birini uyguladı. Hükümet, “1,3 milyarlık bir nüfusta hızlı bir yayılma yıkıcı olacaktır” anlayışıyla hareket ederek ülke çapında sert önlemler aldı. Dolayısıyla vaka ve ölüm sayıları nüfusa oranlandığında pek çok ülkenin gerisinde kalmayı başardı fakat alınan önlemleri giderek hafifleştirildi. Hindistan’daki politikacılar, son ulusal karantinanın mali acısını hâlâ çektikleri için çoğunlukla büyük kısıtlamalardan kaçınıyor. Buna karşılık büyük seçim mitingleri düzenlemeyi sürdüren siyasetçiler, halka önlemlerin gerekliliğinden bahsediyor. 

Cumartesi (10 Nisan) günü, ülkedeki günlük vaka sayısı 145 bin 384 olarak açıklandı. Bu sayı, salgının başlangıcından beri bildirilen rekor vaka sayısı olarak kaydedildi. Ölümler, dünyanın geri kalanı ile karşılaştırıldığında nispeten daha düşük ancak oran giderek artıyor. Böylesine kalabalık bir ülkede hayati önemi olan aşılama programı ise yeterince etkin değil, üstelik hastanelerdeki boş yatak sayısı da her geçen gün azalıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.