Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı ana davanın Kobani dosyası ile birleştirilmesi talep edildi – Demirtaş: “SEGBİS’i kapatmayın, yargılanıyor olmanın bir hayrını göreyim, annem ve babama sesimi duyurayım”

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı ana davanın görülmesine bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Bir sonraki duruşma 6 Mayıs 2021 tarihine ertelenirken mahkeme, Demirtaş’ın ilk tutuklandığı ana dosyanın Kobani dosyası ile birleştirilmesini talep etti. Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan ve karara tepki gösteren Demirtaş kısa bir söz alarak, “Muhtemelen son görüşmemiz olabilir çünkü gıyabımda karar da kurmuşsunuz sanırım” dedi. 

16 Mart 2021 tarihinde yapılan duruşmada Selahattin Demirtaş’ın avukatları, Kobani dosyasının bu dosya ile birleştirilmesini talep etmişlerdi. Ancak bugün mahkeme tersten bir karar vererek Demirtaş’ın yargılandığı ana davanın dosyasının 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine ve 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2021/6 esas sayılı Kobani dosyası ile birleştirilmesi konusunda muvafakat istenmesine karar vererek duruşmayı kapattı.

“Muhtemelen son görüşmemiz olabilir çünkü gıyabımda karar da kurmuşsunuz sanırım”

Kararın ardından söz alan Demirtaş, “Muhtemelen son görüşmemiz olabilir, çünkü gıyabımda karar da kurmuşsunuz sanırım. Resmi kayda geçmiyor şu anda söylediklerim ama yine de bir şeyler söyleyeyim. Mahkemeniz ve heyetiniz beş yıla yakındır bu davayı sürdürüyor. Hiç değilse en azından bir defa hukuka uygun davranmanızı beklerdik” dedi.

“Hiç değilse yargılanıyor olmanın bir hayrını göreyim, annem ve babama bu yolla sesimi duyurayım”

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: “Birleştirmenin sizde olması lazımdı. Dosyada esas hakkında mütalaa çıkarmak üzeresiniz ama öbür dosyada daha ilk duruşma dahi yapılmadı. Bir bunu beklerdim doğrusu, keşke bunu yapsaydınız. İkincisi, SEGBİS’i kapatmayın, annem babam bir buçuk yıldır buraya gelemiyorlar Diyarbakır’da olduklarından, şimdi oradalar. Hiç değilse yargılanıyor olmanın bir hayrını göreyim, annem ve babama bu yolla sesimi duyurayım.”

Mahkeme heyeti: “Hep tarafsızlığımızı yitirdiğimizi düşündünüz”

Mahkeme heyeti ise dosya birleştirme kararını şu sözlerle savundu: “Hep tarafsızlığımızı yitirdiğimizi düşündünüz, biz de dedik ki yeni bir heyet tarafından yargılansınlar, daha çok mutlu olurlar.” Bunun üzerine Demirtaş, “Siz de durumun ne olduğunu gayet iyi biliyorsunuz ama hadi öyle olsun” diyerek cevap verdi.  

AİHM, 142 yıla kadar hapsi talep edilen Demirtaş’ın “derhal serbest bırakılmasını” istemişti

Demirtaş’ın ana dava dosyası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilen 31 fezlekeden oluşuyor. “Örgüt kurma ve yönetmek”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suç ve suçluyu övmek” suçlamaları yöneltilen Demirtaş için 142 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş’ın yargılandığı ana dava ile ilgili hak ihlali kararı vermiş ve Demirtaş’ın ifade, özgürlük ve güvenlik, serbest seçim haklarının ihlal edildiğine hükmederek “derhal serbest bırakılmasını” istemişti. Demirtaş da bir önceki duruşmada AİHM’nin bu kararını gerekçe göstererek, mahkeme heyetinin davadan çekilmesini talep etmiş, aksi halde reddi hâkim talebinde bulunduğunu belirtmişti.

Dosyanın birleştirilmesine dair karar 26 Nisan’da verilecek

Demirtaş’ın yargılandığı ana davanın Kobani dosyası birleştirilmesine dair nihai kararı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi verecek. Daha önce eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı dava da Kobani dosyası ile birleştirilmişti. Kobani davasının ilk duruşması 26 Nisan 2021 tarihinde yapılacak. O duruşmada 22. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme taleplerinin kabul edilip edilmediğini açıklayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.