Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan faaliyetleri yüzünden dünya ekosisteminin sadece yüzde 3’ü bozulmadan kaldı

The Guardian‘ın haberine göre, yapılan son araştırmalar dünya üzerindeki arazilerin yalnızca yüzde 3’ünün ekolojik olarak korunmuş halde kaldığını gösteriyor. Bu alanlarda yaşayan hayvanlar ve habitat, insan faaliyetleri tarafından rahatsız edilmiyor.

İnsanlar tarafından bozulmadan kalan son doğal alanlar, ağırlıklı olarak Amazon ve Kongo tropik ormanlarında, Sibirya’nın doğusu ve Kanada’nın kuzeyindeki orman ve tundralarda ve Sahra Çölü’nde yer alıyor. Avustralya’da ise doğal ekosistem özelliklerini koruyan alanlar bulunmadığı tespit edildi.

Araştırma, aynı zamanda, az sayıda ama kritik önem taşıyan fil ve kurt gibi bazı hayvanların ait oldukları coğrafyaya yeniden kazandırılmasıyla ekolojik bütünlüğe sahip bölgelerin oranının yüzde 20’ye kadar çıkarılabileceğini ortaya koydu.

Daha önce yapılan araştırmalarda uydu tarafından çekilmiş fotoğraflar baz alınarak, dünyadaki “insan faaliyetinden az etkilenmiş ya da etkilenmemiş alanlar”ın oranının yüzde 20 ile 40 arası olduğu tahmin edilmişti. Frontiers in Forests and Global Change bilim dergisinde yayımlanan yeni araştırmayı yürüten bilim insanları, bu alanların uzaydan bakıldığında zarar görmemiş olarak göründüğünü ama kritik canlı çeşitliliği açısından kötü bir durumda olabileceğini belirtti.

Altı kıtadan 50’den fazla ülkenin oluşturduğu High Ambition Coalition (HAC), dünyanın üçte biri kadar bir alanın korunması ve doğa kıyımının sona ermesi için ocak ayında Paris’te bir protokole imza attı. Türkiye ise bu koalisyonda yer almadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.